Berlusconi predlaže predsjednicki sustav

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi je u petak predložio da Italija usvoji predsjednicki sustav vlasti, nalik na francuski, i nije iskljucio mogucnost da ce se kandidirati za predsjednika države usvoji li se takva ustavna reforma.

"Želimo li biti poput Grcke gdje se treba ponovno glasovati i gdje nema vlade, ili se treba okrenuti prema Parizu?", pitao je Berlusconi na konferenciji za novinare u Senatu.

Na pitanje o mogucoj kandidaturi za predsjednika države 2013. godine, Berlusconi je odgovorio da ce uciniti ono što ce njegova stranka Narod sloboda zatražiti. Dao je naslutiti da je bliži kandidaturi u slucaju da ustavna reforma prode, ali ne u kontekstu svojih ambicija nego odgovornosti za državu koja se ne mogu izbjeci.

Italija je parlamentarna republika i šef države ima vrlo male ovlasti te se bira u parlamentu na jedan mandat od sedam godina. Predsjedniku Giorgiju Napolitanu mandat završava u svibnju 2013.

Berlusconi je nezadovoljan i time što premijer u praksi ima ogranicene ovlasti jer mora stalno pregovarati s raznim clanovima koalicije. Parlament je nositelj vrhovne vlasti, vlada mu podastire planove zakona koji "nalikuju punokrvnim arapskim konjima, a koji nakon 400 do 600 dana mandata više nalikuju vodenkonjima", dodao je bivši premijer. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter