Berlusconi povukao zakon za spas Fininvesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski premijer Silvio Berlusconi povukao je u utorak nacrt zakona koji je trebao izravno pogodovati njegovoj tvrtki Fininvest, nakon oštrih kritika medija i oporbe.

Zakon je trebao omoguciti da njegova financijska tvrtka izbjegne placanje 750 milijuna eura suparnickoj kompaniji CIR u sporu oko preuzimanja izdavaca Arnoldo Mondadori Editore 90-ih godina.

Neocekivano umetnut u paket proracunskih mjera koje trenutno razmatra talijanski predsjednik Giorgio Napolitano, oporba lijevog centra napala je zakon kao zloporabu ovlasti.

Berlusconi je u priopcenju u utorak branio predložene mjere i opisao oporbene kritike kao sramotnu manipulaciju, ali je  dodao da želi izbjeci novi spor.

"Da bih izbjegao bilo kakve polemicne tonove, naredio sam da se ova pravicna i odgovarajuca mjera povuce", rekao je talijanski premijer.

Prema predloženom pa povucenom zakonskom prijedlogu, sudovi bi poništavali odluke o isplati naknada vecih od 20 milijuna eura do izricanja pravomocne presude.

Na taj bi se nacin suspendirala odluka iz 2009. o placanju 750 milijuna eura odštete CIR-u zbog podmicivanja suca u pravnoj bitki oko preuzimanja Mondadoria.


Podijeli: Facebook Twiter