Berlusconi - povratak otpisanog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pred kraj prošle godine koalicija desnog centra Silvija Berlusconija vrijedila je, u analizama istraživačkih instituta javnog mnijenja, 12 - 13 posto. Slaba potpora, koja je potvrđivala skori nestanak berluskonizma iz talijanskog političkog života nakon 18 godina suverenog vladanja. Koalicija lijevog centra izvršila je unutarstranačke izbore koji su potvrdili vodeću ulogu Pierluigija Bersanija, osjećala se sigurno i čekala utvrđivanje datuma  političkih izbora kao znak početka trijumfalnog marša na Rim. U samo dva mjeseca intenzivnih nastupa bivši lider desnice Berlusconi preokrenuo je situaciju, postao je iznova prva medijska zvijezda, sve se vrti oko njega i njegovih nevjerojatnih propagandnih poruka. Njegova koalicija raste iz dana u dan, današnje su brojke nevjerojatne.

Prema posljednjoj anketi agencije Swg, jedne od najozbiljnijih u Italiji, koaliciju desnog centra trenutno podržava 28,1 posto glasača, dok koaliciju lijevog centra podržava 33,6 posto biračkog tijela. Sad je svima jasno da je u Italiji do izbora zakazanih za 24. i 25. veljače sve još moguće, čak i obrat jer Berlusconi povećava tempo i ruši sve oko sebe. Na lijevoj strani put je otežan i skandalom koji potresa banku Monte dei Paschi di Siena u kojoj tradicionalno politika ljevice ima izuzetni utjecaj.

 Berlusconi je medijska zvijer: prije par dana obećao je Talijanima da će im, ako se dočepa vlasti, vratiti već uplaćeni novac poreza za nekretninu, odnosno poreza na tzv. prvu kuću. Obećava drastično smanjenje poreznog pritiska, obećava povratak Italije na europsku političku scenu s ciljem razbijanja njemačkog monopola u  eurozoni. U promidžbene svrhe vratio je blitz akcijom Marija Balottellija u Italiju, kupio je talentiranog nogometaša i smjestio ga u redove svog Milana, a super-Mario ga je nagradio s dva gola već u prvoj utakmici. Pišu talijanske novine da je tim potezom zaradio gotovo dva posto više simpatija, o tome se u Italiji javno raspravlja - o utjecaju nogometa na izborni stav talijanskog prosječnog glasača!

Koalicija stranaka koja podržava Montija drži 13,3 posto biračkog tijela. Jedini koji se i dalje drže na visokoj poziciji su članovi i simpatizeri pokreta bivšeg komičara Beppea Grilla koji uživaju povjerenje 18 posto talijanskog biračkog tijela. (E. VELAN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter