Berlusconi platio dug našim Talijanima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za novinare i urednike rijeckog dnevnika La Voce del Popolo 2010. nije mogla završiti bolje: 30. prosinca talijanska vlada Silvija Berlusconija uplatila je na racun Edita novac za sva dugovanja koja je prema dnevnom listu imala od 2003. do danas. Prema neslužbenim informacijama, uplaceni su svi zaostaci, pa je ukupan iznos koji je legao na racun Edita cak i veci no što se ocekivalo i u najljepšim snovima Uprave, cak 3,2 milijuna eura.

Tu ce informaciju iducih dana na konferenciji za novinare potvrditi Upravno vijece Edita te je ona stoga dotad neslužbena, ali se lijepo poklopila s velikom obljetnicom La Vocea, lista koji izlazi od 1944., a koji je upravo danas izdao 20.000. broj.

Kako je poznato, financijski mocna Italija ostala je gotovo cijelo desetljece dužna rijeckoj izdavackoj kuci Edit novac iz fonda za poticanje tiskovina koje na tržištu ne ostvaruju profit, a tiskaju se na talijanskom jeziku. Zbog toga se Edit našao u financijskim problemima te je stoga jedini dnevnik na talijanskom jeziku koji se tiska izvan Italije, La Voce del Popolo, više od tri mjeseca izlazio u crno-bijelom izdanju.

Radi se o sredstvima dotacija iz fonda koja na temelju Zakona 250/90. odobrava izravno talijanska vlada, a koja su, iako je ugovor bio potpisan 2003., zapravo samo jednokratno isplacena Editu 2007. u minimalnom iznosu.

- Tocno je, mogu potvrditi da je novac došao 30. prosinca i da su istog trenutka placeni gotovo svi dugovi prema dobavljacima, pa i prema tiskari u kojoj se La Voce tiska, kao i honorarcima. Isplacene su i božicnice i ostala dugovanja prema zaposlenima, govori direktor Edita Silvio Forza.

Kaže da se sad vec radi na novom planu poslovanja za 2011. koji ce napokon, nakon dugog niza godina, ukljucivati i nove investicije i razvoj. Nastavljamo raditi s odredenom dozom mira, potvrduje Forza.

U uvodniku koji je danas u ime redakcije objavio glavni urednik Errol Superina podsjeca se na povijest ovog dnevnog lista i njegov znacaj u sredini u kojoj je nastajao, gdje je talijanska nacionalna zajednica autohtona.


Podijeli: Facebook Twiter