Berlusconi: Ostajem u politici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi u srijedu je prkosno obećao ostati u središtu talijanske politike unatoč njegovom očekivanom isključenju iz parlamenta zbog osude za poreznu prijevaru i za urotu protiv njega optužio suce ljevičare.

U dugočekivanom obraćanju putem televizije prije no što će, kako se očekuje, senatski odbor poduzeti prvi korak da ga se isključi iz parlamenta, medijski magnat nije spominjao svoje ranije prijetnje rušenja koalicijske vlade ljevice i desnice premijera Enrica Lette.

"Uvijek ću biti sa vama, na vašoj strani, isključen iz parlamenta ili ne. Vođu ne čini mjesto u parlamentu", rekao je 76-godišnji milijarder. On je pozvao glasače desnog centra da se okupe oko oživljene stranke Forza Italia s kojom je prvotno i ušao u politiku 1994.

Berlusconi je djelovao pomiren s isključenjem iz parlamenta ali je rekao da se neće odreći svog vodstva desnog centra i pozvao Talijane koji vole slobodu da se "probude... pobune, razgnjeve, reagiraju i učine da ih se čuje".

Berlusconi je rekao da je "potpuno nevin" u slučaju porezne prijevare te da je pravosuđe sebe pretvorilo u "konkurentsku državnu vlast, sposobnu utjecati na izvršne vlasti".

"Oni me se žele riješiti sudskim putem jer to nisu bili u stanju demokratski", rekao je Berlusconi.

Berlusconi želi vratiti inicijativu mijenjanjem svoje sadašnje stranke Narod slobode (PDL) strankom Forza Italia kako bi oživio glasače desnog centra i privukao mlade.

On je obećao "manje državne vlasti, manje javne potrošnje, manje poreza" i ustvrdio da bi "s ljevicom na vlasti bilo suprotno".

Očekuje se da senatski odbor u srijedu navečer odbaci preporuku člana odbora iz PDL-a Andree Augella da potvrdi Berlusconija za senatora a prihvati preporuku da ga se isključi iz parlamenta.

Talijanski vrhovni sud u kolovozu je bivšem talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju potvrdio kaznu zatvora od četiri godine zbog utaje poreza koju je potom preinačio u jednogodišnju kaznu koju će, prepostavlja se, provesti u kućnom pritvoru ili u društveno korisnom radu. (Hina/Reuters)
 

 


Podijeli: Facebook Twiter