Berlusconi: Ostajem i ako me osude

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudenje talijanskom premijeru Silviju Berluconiju, optuženom za podmicivanje svog bivšeg britanskog odvjetnika da bi ovaj svjedocio u njegovu korist, nastavit ce se 27. studenog u Milanu, doznaje se u subotu od pravosudnih izvora. Berlusconi je vec upozorio da, cak i ako ga osude, nece dati ostavku na dužnost predsjednika vlade.

Talijanski premijer optužen je zajedno sa svojim bivšim odvjetnikom Davidom Millsom. Tereti ga se da mu je isplatio 600.000 dolara da bi lažno svjedocio o offshore ulaganjima njegova financijskog carstva Fininvesta koncem 1990-ih. Mills je 2008. osuden na cetiri i pol godine zatvora u tom predmetu, a tu je kaznu ovog tjedna potvrdio drugostupanjski sud u Milanu.

Berlusconijev slucaj je izdvojen i sudenje mu je prekinuto prije godinu dana kada je donesen zakon koji mu jamci kazneni imunitet dok obnaša vlast. No taj zakon o imunitetu, nazvan Alfano po ministru pravosuda koji ga je izradio, odbacio je ustavni sud 7. listopada, što je omogucilo nastavak sudenja.

U intervjuima s novinarom Brunom Vespom koji ce se uskoro objaviti, a neki su njihovi dijelovi objavljeni u subotu, šef talijanske vlade vec upozorava da "nece dati ostavku" cak i ako mu sud izrekne kaznu.

"Još vjerujem da postoje ozbiljni suci koji donose ozbiljne presude, utemeljene na cinjenicama. Ako se u tim sudenjima bude morala izreci kazna, bit cemo suceljeni s takvim izokretanjem istine da cu tim više osjecati obvezu oduprijeti se (i ostati) na dužnosti da bih stao u obranu demokracije i pravne države", rekao je Il Cavaliere u razgovoru.


Podijeli: Facebook Twiter