Berlusconi me izdao, Sarkozy je poremecen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Libijski celnik Moamer Gadafi rekao je u utorak u razgovoru za talijanski list "Il Giornale" da su ga njegovi bivši europski saveznici poput talijanskog premijera Silvija Berlusconija izdali i naglasio da su poslovne veze Europe i Libije ozbiljno ugrožene.

Gadafi je u intervjuu odbacio zahtjeve zapadnih sila da se iznad Libije nametne zona zabrane leta. "Mi cemo se boriti i pobijediti. Situacija tog tipa samo ce poslužiti jacanju jedinstva libijskog naroda", rekao je.

Gadafi je rekao da francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, cija je zemlja prva službeno priznala oporbeno libijsko nacionalno vijece, ima mentalni poremecaj. Rekao je da su kritike njegove vladavine koje stižu iz Europe i koje su kulminirale pozivima da napusti vlast jako zaprijetile odnosima, posebice poslovnim.

"Stvarno sam šokiran ponašanjem mojih europskih prijatelja. Oštetili su i ugrozili niz medunarodnih sporazuma na polju sigurnosti i ekonomske suradnje", rekao je.

Odgovarajuci na upit o svojim odnosima s Berlusconijem, donedavno njegovim najboljim prijateljem u Europi, odgovorio je: "Osjecam se izdanim, stvarno ne znam što bih rekao o njemu".

Europska unija nametnula je sankcije Tripoliju na summitu u Bruxellesu prošloga tjedna. Prije libijskog ustanka, te su veze cvjetale. Italija je poglavito razvila dobre poslovne odnose sa svojom bivšom kolonijom. Gadafi je rekao da su takvi odnosi ozbiljno ugroženi.

Talijanske tvrtke, posebno naftna kompanija Eni, banka Unicredit i zrakoplovna kompanija Finmeccanica imaju jako velike investicije u Libiji.

Gadafi je još jednom rekao da se njegova vlada bori protiv islamskog ekstremizma, koji bi sada mogao biti "pušten s lanca" i izazvati ozbiljnije nemire u regiji. "Umjesto stabilne vlade koja jamci sigurnost, te bande pod Bin Ladenovom kontrolom ce krenuti prema Europi, a Sredozemlje ce postati more kaosa", rekao je.

U slucaju da zapadne snage napadnu Libiju, zaprijetio je da ce se udružiti s radikalnim islamistima i proglasiti džihad.
U meduvremenu su Gadafiju odane snage u utorak nastavile napadati Adždabiju, grad koji im stoji na putu prema Bengaziju, 150 kilometara udaljen od njega.


Podijeli: Facebook Twiter