Berlusconi je mafiji placao zaštitu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekadašnji talijanski premijer Silvio Berlusconi sedamdesetih je placao velike iznose sicilijanskoj mafiji koja je njega i njegovu obitelj štitila od otmice, receno je u utorak na najvišem talijanskom žalbenom sudu. Cosa Nostra zaštitu ne pruža besplatno, a medijski je magnat, receno je, bio žrtva iznude.

- Berlusconi je mafiji predao velike iznose, kaže se u dokumentu Kasacijskoga suda na 146 stranica u obrazloženju prošlomjesecne odluke o poništenju sudenja Marcellu Dell'Utriju, Sicilijancu koji je tih godina radio za Berlusconija, a koji je danas senator iz redova Berlusconijeve stranke. Iako se spominje u obrazloženju presude, bivši talijanski premijer ni na koji nacin nije bio ukljucen u slucaj.

Sedamdesetih godina talijanske su kriminalne organizacije rutinski, cešce na bogatom sjeveru zemlje, otimale imucne ljude ili njihovu djecu i za njih tražile otkupninu.

Najzloglasniji je primjer Johna Paula Gettyja III., unuka naftnoga tajkuna Johna Paula Gettyja Starijeg. Getty III. otet je 1973. u središtu Rima i kalabrijska ga je 'Ndrangheta držala pet mjeseci. Odrezali su mu i uho i poslali ga talijanskim novinama da bi potaknuli obitelj da plati otkupninu.

Vittorio Mangano, sicilijanski mafijaš poslije osuden za ubojstvo, živio je sredinom sedamdesetih kod Berlusconija i navodno mu održavao kucu. U to je vrijeme Berlusconi imao dvoje male djece s prvom suprugom. Mangano je 2000. umro prirodnom smrcu.

U jednom od posljednjih intervjua prije nego što ga je mafija 1992. ubila automobilom bombom, tužitelj u Palermu Paolo Borsellino opisao je Mangana kao glavnog covjeka za poslovanje Cose Nostre u sjevernoj Italiji.


Podijeli: Facebook Twiter