Berlusconi je kriv što je pokrao vlastitu državu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon dvadeset godina političke aktivnosti tijekom kojih je Silvio Berlusconi bio predmet čak 41 sudskog postupka s raznolikim optužnicama (prijevara, mito i korupcija, utaja poreza, navođenje maloljetnice na prostituciju, potplaćivanje zastupnika) prvi je put došao na kraj s punomoćnom presudom koja ga je proglasila krivim. Berlusconi je počinio kazneno djelo utaje poreza, stvarao crne fondove posredstvom off shore društava i oštetio državu te dioničare svoje tvrtke Mediaset. Bivši talijanski premjer proglašen je krivim i zato mu je izrečena kazna zatvora koja je sad pravomoćna.

Koliko će, hoće li i na koji će način odslužiti kaznu nije bitno, to nikoga ne zanima, u pitanju je funkcioniranje pravne države, u pitanju su etika i moral. Pitaju se danas mnogi u Italiji može li pravomoćno osuđen čovjek stati na čelo države, može li i dalje voditi stranku koja se bori za prevlast u parlamentu? Talijanska anomalija sadržana je u tom pitanju, bilo gdje drugdje u svijetu takav bi čovjek odavno sišao s političke scene. Mnogi bivši svjetski lideri napustili su politiku zbog daleko manjih skandala, jedan primjer za sve, dostojanstveni silazak s političke scene Helmuta Kohla, koji se odrekao čelništva Njemačke čim je u javnost procurila sumnja da se nije moralno i zakonito rukovodio u postupcima i   obnašanju državničkih funkcija.

Berlusconi ostaje, nakon presude najavio je povratak svoje stare stranke Forza Italia (Naprijed Italijo), najavio je da će nastaviti borbu protiv politiziranog sudstva, na idućim političkim izborima opet će stati na čelo koalicije desnog centra. Presuda kasacijskog suda ostavila je otvoreno pitanje pravomoćnosti kazne o petogodišnjoj zabrani obnašanja javnih funkcija. U novom sudskom postupku će se odlučivati hoće li se Berlusconiju potvrditi ili smanjiti kazna koju su izrekli prvostupanjski i drugostupanjski sud.

Iako osuđivan, Berlusconi može, zahvaljujući toj nedoumici u presudi kasacijskog suda i dalje politički djelovati, no europskim i američkim partnerima takva nedoumica talijanskog sudstva izgleda da nije preveliki uteg u ophođenju s talijanskim političarom. S obzirom na naslovnice svih europskih i američkih uglednih listova koji su masnim slovima obavijestili javnost da je Berlusconi pokrao vlastitu državu, njegov je međunarodni rejting već obilježen, mrlju neće lako isprati bez obzira na ishod novih političkih izbora koji bi se mogli dogoditi već krajem ove godine, a najviše za godinu dana. (Elio VELAN)

Berlusconi: Presuda potpuno neutemeljena
"Ta je presuda potpuno neutemeljena i lišit će me slobode i mojih političkih prava", rekao je bivši šef talijanske vlade u videoporuci i dodao da se protiv njega vodio pravni boj bez presedana. (Hina)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter