Berlusconi izašao iz koalicije nakon raskola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Silvio Berlusconi izjavio je u subotu da je njegova stranka desnoga centra izašla iz vladajuće koalicije premijera Enrica Lette, ali da nema dovoljno zastupnika da bi je srušila u parlamentu.

Berlusconijeva izjava uslijedila je nakon što je njegovu stranku Naroda slobode (PDL) napustio ministar unutarnjih poslova i bivši stranački tajnik Angelino Alfano, koji se usprotivio Berlusconiju i osnovao frakciju koja je željela ostati u vladi.

Govoreći na konvenciji na kojoj bi PDL trebao biti preimenovan u Forza Italia (Naprijed, Italija) prema nazivu njegova izvornog političkog pokreta, Berlusconi je rekao da njegovo izbacivanje iz parlamenta, za što je glasovala Lettina Demokratska stranka lijevoga centra, znači da koalicija ne može ići dalje.

- Teško je pomisliti da možete biti saveznici u parlamentu i sjediti za istim stolom s nekim tko vašeg čelnika želi politički ubiti, rekao je Berlusconi članovima konvencije.

Alfanova skupina, u kojoj bi se moglo naći dvadesetak zastupnika, trebala bi osigurati parlamentarnu većinu Letti koji je prošloga mjeseca preživio glasovanje o povjerenju uz potporu "pobunjenika" iz PDL-a.

- U ovome trenutku, nakon odluke 23 naša senatora 2. listopada, nismo mogli i ne možemo srušiti vladu, istaknuo je Berlusconi.

Politička sudbina 77-godišnjeg multimilijardera našla se na vagi otkako je u kolovozu osuđen za utaju poreza, zbog čega je pokrenut proces njegova izbacivanja iz parlamenta. Senat bi o tome trebao glasovati 27. studenoga, a Demokratska stranka je najavila da će biti za.

Lettina Demokratska stranka osnovala je krhku koaliciju s PDL-om nakon neizvjesnih parlamentarnih izbora u veljači nakon kojih nijedna od tih stranaka nije mogla vladu sastaviti samostalno.

Berlusconi je rekao da mu je Alfanova odluka o formiranju novoga bloka "nanijela puno boli", na što su članovi konvencije odgovorili glasnim uzvicima "izdajice".

Pa ipak, Berlusconi je govorio pomirljivim tonom pozivajući svoje pristaše da ne budu neprijateljski nastrojeni prema novoj skupini koja će se privremeno zvati Novi desni centar i ističući da ju treba gledati kao mogućeg saveznika.

- Ta skupina, iako se čini da podupire ljevicu, nužno će morati biti dio koalicije desnoga centra, rekao je.

Ultrabogatog političara, ionako ljutitog zbog presude koju smatra politički motiviranom, dodatno je ogorčila pobuna dojučerašnjih stranačkih kolega, najozbiljniji udarac njegovu autoritetu otkako je prije dvadeset godina ušao u politiku.

Najnoviji raskol ukazuje na nestabilnost koja još uvijek prijeti Italiji, trećem gospodarstvu eurozone, unatoč krhkom miru u koaliciji nakon što prošloga mjeseca nije uspio Berlusconijev pokušaj da sruši Lettinu vladu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter