Berlusconi igra na zadnju kartu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski premijer Silvio Berlusconi, pod golemim pritiskom medunarodnih tržišta i dijela clanove vlastite stranke, u ponedjeljak igra na posljednju kartu ne bi li zadržao vlast i opovrgava tvrdnje da ce podnijeti ostavku.

Vijesti o mogucoj ostavci snažno su odjeknule i ojacale tržišta dionica i vladinih obveznica. Ta su tržišta bila pogodena talijanskim politickim rasulom koje je znatno pogoršalo ukupnu krizu eurozone. No, nakon Berlusconijeve tvrdnje da nece dati ostavku, dionice su ponovno pale, što samo pokazuje koliko tržišta žele njegov odlazak, piše Reuters.

Giuliano Ferrara, urednik lista Foglio i nekadašnji ministar kojega smatraju izuzetno bliskim Berlusconiju, na svojoj je internetskoj stranici objavio: "Jasno je da ce se Silvio Berlusconi povuci. To je pitanje sati, neki kažu i minuta". Franco Bechis, zamjenik urednika u Liberu, listu desnoga centra, na Twitteru je objavio da ce 75-godišnji medijski magnat ostavku podnijeti u ponedjeljak navecer ili u utorak ujutro.

No, Berlusconi je na svojem Facebooku kratko objavio: "Glasine o mojoj ostavci neutemeljene su".

Politicki izvori kažu da je Berlusconi, koji je u ponedjeljak otišao u privatni posjet Milanu i na rucak s djecom, na sastanku celnika svoje stranke PDL-a u nedjelju navecer cuo zahtjeve da se povuce, ali odbio ih je.

Berlusconija je danas napustilo nekoliko zastupnika iz njegove stranke PDL-a cime je navodno postala upitna njegova vecina u parlamentu i mogucnosti da provede reforme za ublažavanje dužnicke krize. Razlicite su procjene o tome koliko ce ga zastupnika desnoga centra napustiti do utorka kad se glasuje o javnim financijama u zastupnickome domu. Berlusconijeva poruka potencijalnim 'izdajicama' jasna je: nemate kamo, a bit cete nagradeni ostanete li.

Oporba lijevoga centra objavila je da se sprema tražiti glasovanje o povjerenju vladi kojim ce srušiti Berlusconija cak i ako u utorak preživi glasovanje.

Prosvjedi i nezadovoljstvo zbog mjera štednje i smanjivanja javnih financija i u ponedjeljak su nastavljeni u Italiji, gdje su zaposleni u javnom prijevozu u gotovo svim vecim gradovima obustavili rad. Na prosvjedni štrajk pozvao je savez sindikata USB zbog odluke Berlusconijeve vlade o smanjenju izdataka za gradski i komunalni prijevoz. Zbog štrajka javnog prijevoza nastupili su veliki problemi i zacepljenje u prometu, posebno u Rimu i Milanu. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter