Berlusconi i kompanjoni utajili desetke milijuna dolara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak se talijanski premijer Silvio Berlusconi opet pojavio u sudnici u Milanu zbog novog procesa. Sada se radi o teškim optužbama utaje poreza i nezakonitog prisvajanja za vrijeme kupoprodajnih postupaka vezanih uz prava emitiranja americkih televizijskih programa. Optužnica tereti premijera, njegovog sina Pier Silvija Berlusconija, celnika Mediaseta Fedelea Confalonierija, americkog producenta Franka Agrama te još 12 osoba zbog utaje državnoj poreznoj upravi osam milijuna eura poreza.

Što se tice kaznenog djela nezakonitog prisvajanja, radi se o navodna 34 milijuna dolara koja su završila u crnim fondovima za vrijeme poslovanja s americkim producentskim kucama tako što su cijene kupoprodajnih ugovora napuhavane, a s dijelom su novca financirane politicke aktivnosti.

Suci su nakratko saslušali Berlusconija u sudnici u kojoj je medijima bio zabranjen pristup. Premijer se novinarima obratio na izlazu iz palace suda u Milanu i ponovio poznate stavove: kazao je da je žrtva urote sudaca ljevicara koji ga se žele riješiti.

"Suci pokušavaju putem izmišljenih procesa poništiti odluku naroda, glasaca koji su me izabrali i koji traže da vladam", rekao je Berlusconi i dodao da je primoran baviti se procesom u situaciji kada medunarodna politika traži njegov totalni angažman. Umjesto da se bavi razvojem dogadaja nakon likvidacije Osame bin Ladena i eskalacije sukoba u Libiji, predsjednik talijanske vlade posjecuje sudnicu u Milanu rekordnim tempom koji nije zabilježen u povijesti europske politike.

Jednakim intenzitetom talijanski parlament, odnosno parlamentarna vecina slijedi Berlusconijeve procese s pojacanom zakonodavnom aktivnošcu: nižu su novi zakoni kojima je ociti cilj onemoguciti rad istražnog sudstva i zaštiti Berlusconijeve interese. U tome i jest suština talijanske specificnosti i politicke originalnosti.


Podijeli: Facebook Twiter