Berlusconi gubi na lokalnim izborima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prve izborne projekcije pokazuju da je stranka PDL premijera Silvija Berlusconija doživjela poraz na lokalnim izborima, izgubivši premoc u Milanu. PD je priopcio da se trend mijenja u korist ljevice, a Finijev FLI smatra da je došao kraj berluskonizmu, piše Corriere della Sera.

Naime, izborne projekcije Ipr Marketinga pokazuju da ce se u Milanu održati drugi krug glasovanja jer ce kandidat lijevog centra za gradonacelnika Giuliano Pisapia osvojiti oko 46,5 posto glasova, dok ce njegova protivnica s desnog centra, sadašnja gradonacelnica Letizia Moratti, dobiti 42,5 posto glasova.

Ljevicari su zadovoljni ovako dobrim rezultatom koji predstavlja zaokret u milanskoj politici, jer je taj grad oduvijek bio cvrsto u rukama Berlusconijevog PDL-a i Bossijeve Sjeverne lige. Prema prvim izbornim projekcijama, i u Bologni prednjaci kandidat lijevog centra Virginio Merola s 48,5 posto glasova, dok je kandidat desnog centra Manes Bernardini dobio 31,5 posto.

U Torinu bi takoder kandidat lijevog centra Piero Fassino mogao pobijediti u prvom krugu s 53,5 posto glasova, dok bi kandidat desnog centra Michele Coppola mogao dobiti 30 posto. U Napulju bi naprotiv kandidat PDL-a, stranke desnog centra, Gianni Lettieri mogao dobiti 43 posto glasova, a na drugom mjestu je na iznenadenje mnogih kandidat Italije vrijednosti Luigi De Magistris s 23 posto glasova, tek je treci kandidat lijevog centra Mario Morcone s 19 posto glasova, a kandidat Treceg bloka Raimondo Pasquino dostigao je 9 posto.

Time je potpuno eliminirana stranka PD lijevog centra i dosadašnja gradonacelnica Rosa Russo Jervolino. Izbori su održani u 1.310 opcina i 11 regija.


Podijeli: Facebook Twiter