Berlinski zid u Zagrebu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Niz gradova u svijetu može se pohvaliti Berlinskim zidom, a Zagreb je odnedavno medu njima. Pred ulazom u njemacko veleposlanstvo postavljen je komad Berlinskog zida, neugledni blok prekriven ceradom, visok 3,6, širok 1,2 metra i težak preko dvije i pol tone. Na sam dan pada Berlinskog zida, 9. studenog, njemacko veleposlanstvo organizirat ce svecanost kada ce biti službeno otkriven taj originalni segment zida koji je do prije dva desetljeca dijelio Berlin na istocni i zapadni dio.

Blok, koji je sada siv i neugledan, oslikat ce u narednim danima grafitima Krešimir Golubic. Komad zida donacija je jednog njemackog poduzetnika koji, kako doznajemo, ima nekoliko takvih segmenata u svojoj kolekciji. U Zagreb je, pak, dopremljen nakon dva i pol dana putovanja.

Komadici Berlinskog zida danas su medu poznatijim i najprodavanijim suvenirima njemackog glavnog grada. Uz 20. obljetnicu pada zida biznis se otvorio i na internetu gdje se nude komadi razlicitih velicina za prilicno visoke cijene - od 55 dolara za male komadice, 80 do 150 dolara za one srednje velicine i više od 290 dolara za velike komade. Pokretaci biznisa tvrde da je komad Berlinskog zida "sjajan poklon za svaku priliku, ukljucujuci Božic, godišnjice, rodendane i poslovne uspjehe".

No za razliku od njihovih sumnjivih ponuda, Zagreb se doista može pohvaliti da je dobio autentican poklon koji ga stavlja uz bok Madrida, Bruxellesa, Strasbourga, Vatikana, Rige i drugih europskih i svjetskih gradova.


Podijeli: Facebook Twiter