Berlinski sastanak korak prema ukrajinsko-ruskom miru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Susret ukrajinskog, ruskog, njemačkog i francuskog ministra vanjskih poslova koji se u nedjelju treba održati u Berlinu mogao bi biti prvi korak prema ukrajinsko-ruskom mirovnom summitu, poput onoga koji se prošlog mjeseca održao u Normandiji, priopćila je u subotu francuska vlada.

Francusko priopćenje objavljeno je nakon razgovora francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i predsjednika Europske komisije na odlasku Josea Manuela Barrosa održanog u subotu ujutro i nakon vidljiva smirivanja napetosti između dviju bivših sovjetskih republika. Hollande je pozvao Rusiju da poštuje teritorijalnu cjelovitost Ukrajine i da obnovi "politički proces", preporučivši joj da bude "suzdržana i razumna u svom vojnom djelovanju".

"Obojica su upozorila na tešku humanitarnu situaciju i na potrebe stanovništva na istoku Ukrajine", ističe se u priopćenju. "Francuska je spremna za novi summit sličan normandijskom kako bi poduprla proces. Sastanak francuskog, njemačkog, ukrajinskog i ruskog ministra vanjskih poslova planiran za nedjelju mogao bi biti prvi korak prema takvu susretu".

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je rekao kako se nada da će susret u Berlinu donijeti pomak u rješavanju ukrajinske krize. "Nadam se da ćemo na kraju uspjeti zaustaviti taj siloviti sukob i dopremiti potrebnu pomoć ljudima zahvaćenim sukobom na istoku Ukrajine", rekao je za njemački list Bild am Sonntag koji će izaći u nedjelju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter