Berlinale: Zlatni medvjed "Položaju djeteta"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najbolji film ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala i dobitnik Zlatnog medvjeda je rumunjski "Pozitia Copilului" ("Položaj djeteta") Calina Petera Netzera, a film bosanskohercegovačkog redatelja Danisa Tanovića "Epizoda u životu berača željeza" dobitnik je dva Srebrna medvjeda, Velike nagrade žirija i za najbolju glavnu mušku ulogu.

Film srpskog redatelja Srđana Golubovića "Krugovi", u čijoj produkciji je sudjelovala i producentska kuća Propeler film iz Zagreba, dobitnik je ovogodišnje nagrade ekumenskog žirija 63. filmskog festivala u Berlinu, čiji je glavni program okončan u subotu dodjelom nagrada.

Prvonagrađena drama "Položaj djeteta" tematizira klasnu podijeljenost u suvremenoj Rumunjskoj, kroz priču o dominantnoj majci, koju igra Luminita Gheorghiu, koja koristi svoj društveni položaj da sina spasi zatvora.

Dok je rumunjski film slovio kao favorit za nagrade, iznenađenje večeri priredio je oskarovac Danis Tanović, osvojivši dva Srebrna medvjeda niskobudžetnim filmom snimljenim s naturščicima.

"Nadam se da ću jednom doći na Berlinale s malo veselijom temom", rekao je Tanović nakon što je primio Srebrnog medvjeda - Grand Prix žirija za svoj film "Epizoda u životu berača željeza", koji tematizira težak socijalan položaj Roma u Bosni i Hercegovini. Film je za samo 17.000 eura realiziran u produkciji kuća iz BiH, Slovenije i Francuske, a opisuje istiniti događaj s kraja 2011. kada je jednoj ženi u središnjoj Bosni odbijena liječnička pomoć zato što obitelj nije imala zdravstveno osiguranje. U filmu pogođena romska obitelj glumi samu sebe.

Tanovićev film zabilježio je još jedan veliki uspjeh na Berlinaleu osvajanjem Srebrnog medvjeda za najbolju glavnu mušku ulogu, koja je dodijeljena naturščiku Nazifu Mujiću.

Srebrnog medvjeda Berlinalea za najbolju režiju dobio je američki redatelj David Gordon Green za film "Prince Avalanche" a Srebrnog medvjeda, Nagradu Alfreda Bauera za film koji otvara nove perspektive kanadski redatelj Denis Cote za film "Vic i Flo su vidjeli medvjeda".

Srebrnog medvjeda za najbolju žensku glavnu ulogu je dobila glumica Paulina Garcia za film "Gloria", a za najbolji scenarij Jafar Panahi za iranski film "Parde" ("Navučena zavjesa"). Panahi je također jedan od redatelja ovog filma.

Srebrni medvjed za izvanredno umjetničko dostignuće dodijeljen je snimatelju Azizu Zambakijevu za kazahstanski film "Uroki garmoni" ("Pouke iz harmonije").

Ovogodišnji Berlinale, 63. po redu, službeno se zatvara u nedjelju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter