Berlinale počinje premijerom filma Wesa Andersona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerom filma "The Grand Budapest Hotel" američkog redatelja Wesa Andersona, u četvrtak, 6. veljače otvara se 64. Berlinski filmski festival, na kojemu će se prikazati više od 400 filmova, a njih dvadeset i natjecati za Zlatnog medvjeda.

Berlinski filmski festival za konkurenciju tradicionalno bira većinom premijere, svjetske i europske, a ove godine ih je osamnaest. Prvi premijerni naslov još je jedna 'enigmatska tragikomedija' Wesa Andersona, redatelja koji je dosad dvaput sudjelovao u konkurenciji Berlinalea.

U toj priči o hotelskom conciergeu iz dvadesetih godina prošlog stoljeća u glavnim su ulogama Ralph Fiennes i Adrien Brody. Od američkih uradaka tu je i "Boyhood" Richarda Linklatera, koji prati dječaka na putu njegova odrastanja, s Patriciom Arquette i Ethanom Hawkeom u glavnim ulogama te, izvan konkurencije, ratna drama "Monuments Men" Georgea Clooneya, koji se pojavljuje u vodećoj ulozi, uz Matta Damona, Billa Murraya i Johna Goodmana. U Berlinu će se dogoditi i svjetska premijera integralne verzije filma "Nimfomanka" Larsa von Triera, o ženi (glumi je Charlotte Gainsbourg) koja kroz osobnu priču o neutaživoj želji za seksom progovara o potrazi za smislom i ravnotežom u životu.

Forest Whitaker, Harvey Keitel i Brenda Blethyn glavni protagonisti filma "Two Men in Town" Rachida Bouchareba, 'kafkijanske' drame smještene u teksaški gradić okružen pustinjom. Doajen francuske kinematografije Alain Resnais dolazi s filmom "Life of Riley", što je treća njegova adaptacija djela britanskog dramatičara Alana Ayckbourna, a japanski veteran Yoji Yamada s filmom "Little House", u kojem kroz priču o emocionalnom životu svojih likova daje povijesnu sliku Japana u razdoblju prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata Za nagrade će se natjecati i debitanti, Argentinac Benjamin Waishat s "History of Fear" te Sudabeh Mortezai s filmom na granici fikcije i dokumentarca "Macondo" o čečenskom dječaku u bečkom izbjegličkom naselju.

U konkurenciji su čak tri kineska filma, "Blind Massage" Loua Yea, "Black Coal, Thin Ice" Diaoa Yinana i "No Man?s Land" Ninga Haoa te četiri njemačka, "Stations of the Cross" Dietricha Brueggemanna, "Inbetween Worlds" Feo Aladag, "Beloved Sisters" Dominika Grafa i "Jack" Edwarda Bergera. Dodjela nagrada Berlinskog filmskog festivala održat će se 15. veljače, a njegovim će crvenim tepihom, najavljeno je, prošetati i velike zvijezde, među ostalima, George Clooney, Tilda Swinton, Charlotte Gainsbourg i Forest Whitaker.

Zahvaljujući raznolikoj kulturnoj sceni i kompetentnoj publici, Berlin je već dugo kulturno središte umjetnika iz cijeloga svijeta, čemu na osobit način jednom godišnje doprinosi i Berlinale. Taj festival godišnje proda više od tristo tisuća ulaznica, ugosti skoro 20 tisuća profesionalaca iz 124 zemlje te oko 3,7 tisuća novinara.

Oko 400 filmova svih žanrova prikazuje se raspoređeno u više programa, od "Panorame" do "Foruma", u kojemu ove godine sudjeluje i jedna slovačko-češko-hrvatska koprodukcija "Baršunasti teroristi" Petera Kerekesa. Film prati tri priče o manjim slučajevima terorizma iz doba Čehoslovačke o govore ih sami protagonisti iz naslova. Programska sekcija Forum je među važnijima na festivalu i predstavlja odmak od srednje struje i konvencionalnih filmskih pristupa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter