Berlinale će obilovati njemačkim filmovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemački filmovi, među kojima i drama o ljubavnom trokutu pjesnika Sturm und Dranga Friedricha Schillera dominirat će ovogodišnjim berlinskim filmskim festivalom, najavio je u utorak direktor festivala Dieter Kosslick.

No na 64. Berlinalu neće nedostajati ni svjetskog filma, dodao je. Festival počinje premijerom filma 'The Grand Budapest Hotel' američkog redatelja Wesa Andersona, komedije o lukavome hotelskom conciergeu dvadesetih godina 20. stoljeća, s Ralphom Fiennesom i Adrienom Brodyjem u glavnim ulogama.

Uz Andersona, Kosslick je na konferenciji za novinare najavio i druge velike zvijezde koje će hodati berlinskim crvenim sagom: George Clooney, Tilda Swinton, Charlotte Gainsbourg i Forest Whitakera.

Berlinski filmski festival trajat će od 6. do 16. veljače, a na njemu će se prikazati više od 400 filmova. Od 23 filma u glavnome programu, njih 20 natjecat će se za Zlatnog medvjeda.

Prvi put od 2002. Berlinale će prikazati i četiri njemačka filma. Jedan od njih je 'Die geliebten Schwestern' (Voljene sestre) redatelja Dominika Grafa, o Schillerovoj vezi s dvjema prelijepim sestrama, siromašnim aristokratkinjama.

Pošto je najavio film 'Macondo' redateljice Sudabeh Mortezai o čečenskom dječaku u izbjegličkome naselju u Beču, Kosslick je rekao kako pokušava bosanskomu glumcu Romu Nazifu Mujiću pomoći da dobije azil u Njemačkoj te da je toga dobitnika nagrade za najboljega glumca na lanjskome Berlinaleu pozvao na festival. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter