Berlinale: "Baršunastim teroristima" nagrada publike

Scena iz filma "Baršunasti teroristi"
Scena iz filma "Baršunasti teroristi"

Hrvatska manjinska koprodukcija "Baršunasti teroristi" na 64. Berlinaleu osvojila je nagradu nezavisnog žirija publike, Tagesspiegel Readers' Prize, za najbolji film u međunarodnom programu Forum, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centra (HAVC).

Tagesspiegel jedan je od nekoliko najtiražnijih dnevnih listova u Berlinu i Brandenburgu i od 2007. godine žiri njegovih čitatelja odabire najbolji film u međunarodnom programu Forumu. Riječ je o jednom od nezavisnih žirija Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu te jednoj od ukupno četiri nagrade koju dodjeljuje publika.

Na dodjeli, koja je počela danas u podne, nagradu su primili redatelji i scenaristi filma Peter Kerekes, Pavol Pekarčík i Ivan Ostrochovsky.

Deveteročlani žiri u svojem je obrazloženju naveo da je između 36 filmova u Forumu odabrao baš ovaj "zbog hrabrog i ironijskog pristupa kontroverznoj tematici. Film kreira portrete tri radikalno različita lika čehoslovačke povijesti, pobunjenika koji su na korak od terorizma. Posebno uvjerljivom smatramo izvrsnu kombinaciju fikcionalnosti i dokumentarizma".

"Baršunasti teroristi" (Zamatoví teroristi) dugometražni je dokumentarni film nastao u koprodukciji Slovačke, Češke i Hrvatske. Hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz kuće Nukleus film.

Berlinska projekcija "Terorista" u srijedu bila je međunarodna premijera, a svoju je svjetsku premijeru film imao na posljednjem izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma gdje je osvojio nagradu FEDEORA za najbolji dokumentarni film u glavnom programu, koju dodjeljuje Federacija filmskih kritičara Mediterana i Europe.

Forum je jedan od tri najprestižnija programa Berlinalea, uz Međunarodnu natjecateljsku selekciju i Panoramu, a donosi inovativna djela odmaknuta od srednje struje koja njeguju nekonvencionalne filmske pristupe. Ove je godine doživio svoje 44. izdanje.

Nagradu publike u glavnom programu (koju dodjeljuju čitatelji Berliner Morgenposta) osvojio je film "Boyhood" Richarda Linklatera, a u programu Panorama favoriti publike su "Difret" Zeresenayja Berhanea Meharija (najbolji igrani film) i "Der Kreis" Stefana Haupta (najbolji dokumentarni film).

Četvrtu festivalsku nagradu publike, za najbolji film LGBT tematike, osvojio je "52 Tuesdays" redateljice Sophie Hyde. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter