Berlin: Svjetska premijera filma Danisa Tanovića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nema tome davno da su se bosanski mediji raspisali o kalvariji koju je prošao romski skupljač metalnog otpada iz Tuzle kako bi osigurao sredstva za operaciju žene koja je imala komplikacije u trudnoći. Kako nije bio osiguran, a troškovi operacije su iznosili 950 konvertibilnih maraka, liječnik je odbio operirati pacijenticu iako je njeno stanje već bilo na granici sepse.

Reakcija direktora bolnice može se prevesti kratko i jasno - plati ili krepaj! Zato mužu nije preostalo drugo nego da prijavi ženu s lažnom zdravstvenom knjižicom koja je glasila na ime njene rođakinje. No iako je operacija uspjela, problemi time nisu prestali jer je trebalo platiti skupe lijekove, ali i uključenje struje jer nisu platili račune. Zato mu nije preostalo drugo nego da rastavi vlastitu krntiju i proda željezo kako bi podmirio ostale troškove. Bila je to njegova "Nora fora" - nazovimo ju "Roma fora".

Njegov slučaj zaintrigirao je Danisa Tanovića, koji je snimio potresnu dokudramu "Epizoda u životu berača željeza" prikazanu u festivalskoj konkurenciji, u kojoj njeni stvarni akteri - Nazif Mujić i Senada Alimanović - zapravo "glume" sami sebe (romski segment lanjskog Berlinalea bio je u znaku ništa lošije Fliegaufove drame "Samo vjetar"). Nakon gledanja ovog emotivnog i prokleto dirljivog komada, došlo nam je da poput Tanovićeva berača željeza Nazifa uzmemo sjekiru u ruke i razbucamo BMV bosanskog ministra zdravlja i socijalne skrbi.

Danis Tanović je nakon projekcije filma pred novinarima naglasio da je, odmah nakon što je saznao za priču Nazifa Mujića i Senade Alimanović, otišao u selo na području Tuzle gdje ova romska obitelj živi, pratio je dan po dan njihov život i počeo snimati kada su se dovoljno opustili pred kamerama. Čak je i snijeg na kraju filma bio stvaran, kazao je proslavljeni reditelj.

-  Zaljubio sam se u njih kada sam vidio način na koji se suočavaju sa životom - samo idu naprijed, ponekad nemaju vremena ni za suze. Vidite da su to ljudi kao i mi koji se bore za svoju porodicu i bolji život - naglasio je Tanović.

Film "Epizoda u životu berača željeza" snimljen je za nekoliko dana, uz budžet od 17 tisuća eura, a u Berlinu je imao svjetsku premijeru.

U genijalnom najnovijem filmu Brune Dumonta "Camille Claudel" također imamo naturščike koji glume sebe, konkretnije, mentalno hendikepirane pacijente. A jedini profesionalni glumci su Juliette Binoche u ulozi Camille, te Jean-Luc Vincent koji glumi njena brata. Riječ je o još jednoj fresci iz života neshvaćene francuske kiparice, bivše Rodinove ljubavnice Camille, koju je proganjala opsesivna ideja da će joj oni koji su joj zavidjeli nanijeti zlo, počevši od samog Rodina, pa ju je obitelj smjestila u umobolnicu blizu Avignona.

Festivalske opsesije motivom turbo kršćanstva nastavlja i suludi igranofilmski debi manje razvikanog korejskog sineasta Don-Ku Leeja ("Kashi-ggot" aka "Fatal") prikazan u paralelnoj "Panorami". Poput Parkovih religijskih ekscesa, tako i Lee pretvara prostor crkve u halucinantni teatar u kojem gologuzi protagonisti čuče pred oltarom. (Dragan RUBEŠA/NL)


Podijeli: Facebook Twiter