Berlin s fesom - stup srama u Saležu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kameni stup srama iz 18. stoljeća, smješten nedaleko od mjesnog groblja i crkve sv. Mihovila u Saležu, jedini je u Istri sačuvani stup takve vrste u ljudskom obliku. Dvometarski stilizirani dvostruki kip u muškom liku, izrađen od mjesnog pješčenjaka, s uklesanom 1769. godinom i spomenom pravde u kratkom latinskom zapisu, rad je nepoznatog pučkog majstora.

Na stup je nekada bio pričvršćen lanac za vezivanje kažnjenika. Žitelji okolnih sela i zaselaka zovu ga berlin ili brlin, po berlini, vrsti kočije koja je nekada vozila na relaciji Berlin - Pariz.

Stariji su, prenosi nam Josip Markežić iz Trkusi, pričali da je stup isklesan u kamenolomima Zrenja jer je taj kamen bijel i trajniji. Berlina su dovezli, ukrašenog cvijećem, na zaprežnim kolima koje je vuklo šest volova u pratnji 18 u bijelo odjevenih djevojaka. Za njega su vezivali krivce. Kažnjavali su one koji su sagriješili, no nije poznato kakva su to djela činili. Kaznili bi ih za svako zlo koje bi napravili, možda i protiv markiza iz Kaštela Petrapilose.

Josipu je o stupu srama najviše pričao pokojni tast, Mate Grižančić. Naime, Josipova supruga rođena je u kući koja se nalazi svega nekoliko metara od stupa srama. Ruševna zgrada i berlin danas su na osami, ali na tom mjestu nedaleko crkve nekada su se za blagdana okupljali žitelji okolnih sela i zaselaka Saleža, Trkusi, Baredina, Hriba, Škuljari… Bilo je to tada dosta prometno mjesto, baš kako je i trebalo biti, jer je sramota kažnjenika privezanog lancima za stup trebala biti što veća.

- Kažnjenika bi skinuli do pojasa, privezali za stup i pljuvali, prvo uža rodbina i prijatelji, a onda i ostali, priča nam Markežić. (piše G. ČALIĆ ŠVERKO; snimio M. MIJOŠEK)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter