Berlin do 2011. prodavao Siriji kemijske proizvode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka vlada je u ponedjeljak priznala da je sve do 2011. odobravala izvoz kemijskih proizvoda koji se mogu koristiti u proizvodnji kemijskog oružja u Siriju, i to u većim količinama nego što se dosad navodilo.

Po podacima koje je objavilo ministarstvo gospodarstva, njemačke tvrtke su između 1998. i 2011. u Siriju izvezle 360 tona kemijskih proizvoda koji su bili namijenjeni za civilnu svrhu, ali iskoristivih i za vojne ciljeve.

Ministarstvo je istaknulo da nema dokaza da su se ti kemijski proizvodi koji su se odobravali sve do travnja 2011., koristili za proizvodnju oružja.

"Nakon temeljite provjere svih raspoloživih informacija, možemo pretpostaviti da se tim proizvodima koristilo privatno poduzetništvo u civilne svrhe", piše ministarstvo u priopćenju.

Ministarstvo ne navodi koje su tvrtke izvozile te kemijske proizvode, ali podsjeća da je izvoz obustavljen u svibnju 2011. kada su uvedene sankcije na eventualnu prodaju kemijskih proizvoda Siriji.

Ministarstvo gospodarstva priznalo je prošlog tjedna da je Berlin dao odobrenje za izvoz u Siriju više desetaka tona kemijskih proizvoda, poput natrijeva i vodikova fluorida, između 2002. i 2006. Vladin izvor dodaje da se navedeni proizvodi mogu koristiti u obradi metala i u proizvodnji zubne paste.

U utorak se u Damasku očekuje dolazak UN-ovih inspektora zaduženih za uništenje sirijskog kemijskog arsenala, nakon što su ovih dana odande otišli stručnjaci te međunarodne organizacije koji su provodili istragu na mjestima mogućeg kemijskog napada.

Pobuna protiv Asadova režima koja je počela u ožujku 2011. pretvorila se tijekom mjeseci u građanski rat u kojemu je poginulo više od 110.000 ljudi, po podacima UN-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter