Bergmanova "Jesenja sonata" u splitskom HNK

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drama Ingmara Bergmana "Jesenja sonata" premijerno je večeras izvedena na Sceni 55 splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u režiji Darija Harjačeka koji je izrazio iznimno zadovoljstvo premijernom predstavom.

"Mislim da je bila izvrsna premijera i nadam se da je prepoznat dvomjesečni naporni rad mene i glumaca na pripremi ove predstave", istaknuo je Harjaček. Po njegovim riječima premijera je bila jedno veliko emotivno putovanje pošto se Bergman bavi teškim i bolnim temama.

Po Harjačekovim riječima predstava ulazi u neke temeljne odnose između roditelja i djece, odnosno majke i kćerke. "U jednoj noći prolazimo kroz cijeli njihov život i patologiju njihovih odnosa koju može prepoznati svatko unutar svoje obitelji", istaknuo je Harjaček.

Ulogu Charlotte igrala je Bruna Bebić, a Evu je glumila Andrea Mladinić, Evina muža Viktora glumio je Trpimir Jurkić dok je uloga Evine kćerke Helene pripala Zorani Kačić.

Bergmanova drama "Jesenja sonata" premijerno je izvedena u prijevodu Žaljka Takača, scenografkinja je Vesna Režić, a kostimografkinja Najda Kromić.

Švedski redatelj, scenarist Ingmar Bergman (1918.- 2007.) je dramski predložak "Jesenje sonate" napisao prema istoimenom filmu koji je režirao 1978. godine s Ingrid Bergman i Liv Ullman u ulogama Charlotte i Eve. Taj je film nominiran za Oscara za najbolji originalni scenarij i glavnu žensku ulogu.

Ingmara Bergmana se smatra jednim od najutjecajnijim redatelja modernog filma. Snimio je više od 60 filmova, a dobitnik je tri Oscara. Bergman je također režirao oko 170 kazališnih predstava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter