Berezovski izgubio tužbu protiv Abramoviča

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlasnik londonskog nogometnog kluba Chelsea Roman Abramovič dobio je u petak pravnu bitku protiv bivšeg partnera Borisa Berezeovskog, koji ga je optužio da ga je zastrašivanjem silio na prodaju 4,7 milijarda eura vrijedne imovine koju su stekli u postsovjetskoj Rusiji.

"Utvrdila sam da je Berezovski nedojmljiv i prirodno nepouzdan svjedok za kojega je istina nepostojan i savitljiv pojam", rekla je sutkinja Elizabeth Gloster u Londonu. Dokaze koje je Brezovski pribavio nazvala je "nepoštenima".

Presudom je završena pravna odiseja koja se protezala od Kremlja, preko offshore kompanija najbogatijih ruskih tajkuna sve do sudnice u Londonu prenapučene odvjetnicima i novinarima.

Berezovski, bivši matematičar koji je postao moćan čovjek Kremlja tijekom mandata bivšeg predsjednika Borisa Jeljcina, pao je u nemilost Jeljcinova nasljednika, predsjednika Vladimira Putina te izbjegao iz Rusije.

Abramoviča je Berezovski optužio da mu je prijetio osvetom Kremlja kako bi ga zastrašivanjem natjerao da ispod cijene proda svoj udio u četvrtoj najvećoj ruskoj naftnoj kompaniji Sibneft, koja je kasnije prodana najvećoj naftnoj tvrtki Gazpromu.

Abramovič, 68. u svijetu po bogatstvu procijenjenom na 9,6 milijarde eura, odbacio je optužbe i priznao tek da je Berezovskom plaćao političku zaštitu, što se u ruskom banditskom slengu naziva "kriša" ili krov.

Berezovski je optužio Abramoviča i da je bez dopuštenja prodao svoj udio u aluminijskoj tvrki RUSAL. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter