Bere se zadnji karfiol - dolazi golf

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon 12 godina išcekivanja bageri su napokon poceli s radovima na Marleri. Iako je rijec tek o pripremnim radovima, odnosno ogradivanju gradilišta, projekt golf resorta na najjužnijem dijelu istarskog poluotoka konacno je zapoceo. Idejni zacetnik i jedan od suinvestitora, Dražen Ladic, ekskluzivno je za Glas Istre rekao da je golf na Marleri skora buducnost

Potrošeni milijuni eura
- Nakon 12 godina rada, išcekivanja i neizvjesnosti ovaj je projekt napokon zaživio. To nas posebno veseli jer smo nekoliko puta bili na rubu odustajanja i to najviše zbog spore i komplicirane hrvatske birokracije. Ovog ljeta, nakon punih 12 godina cekanja, potrošenih nekoliko milijuna eura i prikupljenih svih mogucih potrebnih dozvola, odradili smo sve imovinskopravne radnje ne bi li taj projekt napokon krenuo. Eto, sada kad su bageri došli na Marleru, pao nam je ogroman kamen sa srca, a bome i pritisak koji je svakog dana bio sve veci.

Ponavljam da smo dobili sve dozvole i danas imamo prvih par stotina metara ograde oko tog ogromnog gradilišta. Podici cemo oko cetiri kilometara ograde kako bi ga zaštitili. Tvrtka GTC iz Zagreba je spremna za taj pothvat i nadam se da cemo do proljeca vec imati konkretne rezultate. Trebam naglasiti da je veliki dio posla odradila i Opcina Ližnjan na celu s nacelnikom Sreckom Ševerlicom, koji je sve te godine bio uz nas i davao nam maksimalnu podršku. Kad danas saberemo sve dojmove i milijune koje smo utrošili u papirologiju, sa sigurnošcu mogu reci da je golf na Marleri vrlo skora buducnost koja ce pridonijeti razvoju lokalne zajednice, zakljucio je Ladic.

Za našeg jucerašnjeg posjeta Marleri zatekli smo posljednjeg bagerista koji je napuštao Marleru. Doznajemo da su dva dana kopali rupe, zabijali celicne kolce u zemlju i rastezali žicanu ogradu. Iako je postavljeno svega par stotina metara ograde, nastavak ogradivanja ocekuje se pocetkom sijecnja. Taj bi posao trebao biti gotov do veljace, kada nastupaju veliki bageri i kamioni. Oni ce ravnati teren, cistiti ga od korova i nabacanog smeca oko kamenoloma i divljeg odlagališta otpada na Marleri. Slijede sanacija glavne golferske kuce i pristupne ceste..

Dogovor s poljoprivrednicima
I dok smo obilazili Marleru poljoprivrednici su pobirali karfiol na njivama koje ce uskoro biti preorane, a na tim ce se površinama najvjerojatnije posaditi trava. Zanimljivo je bilo izmedu polja cvjetace vidjeti žicanu ogradu. Poljoprivrednici su nam rekli da ce uspjeti pobrati povrce prije dolaska velikih strojeva. To je uostalom tako i dogovoreno kako bi se izašlo u susret proizvodacima ne bi li pobrali sve s njive. Njive na Marleri obišao je i ližnjanski nacelnik Srecko Ševerlica koji nam je sa zadovoljstvom potvrdio da su bageri napokon stigli na Marleru.

- Nakon svih tih godina neizvjesnosti i raznih pritisaka projekt golf resorta na Marleri je zaživio. Ponosim se tim projektom jer je jedan od prvih u Istri takve vrste. Za opcinu Ližnjan znaci mnogo. U opcinske kase se samo od komunalnog doprinosa unijelo oko devet milijuna kuna, što nije mala stvar. S tim cemo novcem itekako unaprijediti opcinu, posebice po planu komunalne infrastrukture. A da ne govorimo o novcu koji ce puniti kasu od turisticke pristojbe. Mislim da je Ližnjan od danas druga, nova i bogatija opcina. I sve ce te blagodati iskoristiti Ližnjanci i njihova djeca. Najavljeno mi je da ce vec iduceg tjedna investitori iz Zagreba doci u Ližnjan, posjetiti Marleru i donijeti konkretne planove vezane za pocetak i kraj svake faze gradenja, rekao je nacelnik Ševerlica.


Podijeli: Facebook Twiter