Berdimuhamedovu 97 posto glasova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turkmenistanski predsjednik Kurbanguli Berdimuhamedov osigurao si je još pet godina na celu države osvojivši 97 posto glasova na predsjednickim izborima održanim u nedjelju, priopcilo je u ponedjeljak središnje izborno povjerenstvo.

Berdimuhamedov (55) je imao sedam protukandidata, koji su ustvari bili samo statisti na izborima, i lako ih je pobijedio.

Predsjednik Turkmenistana ujedno je i premijer, zapovjednik oružanih snaga i predsjednik jedine politicke stranke, Demokratske partije. Bivša sovjetska republika koja granici s Afganistanom i Iranom nema oporbenih stranaka ni neovisnih medija, a zubar Berdimuhamedov izabran je 2007., s 89 posto glasova za predsjednika nakon smrti prvog postsovjetskog vode, oca Turkmenistana Saparmurata Nijazova koji je izgradio rijetko viden kult licnosti.

Arkadag, (turkmenski "zaštitnik"), titula je koju je primio kao naslijedeni naslov kojim se šest puta okitio njegov prethodnik Nijazov, nazvan Turkmenbaši (šef svih Turkmena).

Iako nije zastranjivao poput Nijazova koji je, primjerice, rodendan svoje majke proglasio nacionalnim praznikom, izmislio vlastita imena mjeseci i slicno, Berdimuhamedov je obecao demokratizirati sustav, ali je istodobno gradio kult licnosti po uzoru na prethodnika.

Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) odbila je pratiti izbore u Turkmenistanu koje drži nedemokratskima. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter