Berba maslina u OŠ Monte Zaro

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Osnovnoj školi Monte Zaro Pula, koja ima i status međunarodne eko-škole dijamantnog statusa jučer su učenici 2. b razreda s učiteljicom Irenom Radolović i pomoćnicama u nastavi te učenicima 4. a razreda s učiteljicom Rozanom Cerin organizirali berbu maslina u školskom vrtu. Ove su jeseni masline izvrsno rodile, vrijedne ruke ubrale su oko 15 kilograma, a pred dolazak hladnijih dana slijedi okopavanje i zaštita.

- Već dugi niz godina učenici škole vrijedno njeguju i stvaraju sve ljepši maslinik, obnavljaju ga i održavaju, a ove je godine zasjao u punom sjaju. Uz učiteljicu Irenu Radolović, koja je i voditeljica izvannastavne aktivnosti Uređenje kamenjare i maslinika, u organizaciji sudjeluju i roditelji maslinari koji nam rado u svemu pomažu. Ove smo godine dobili litru i pol maslinovog ulja koje smo jutros zajednički degustirali u školskoj kuhinji, a mladi maslinari počastili su sve djelatnike škole. Svrha ovog projekta popularizacija je zavičajne povijesti, kulturne baštine, edukacija mladih o potrebi njenog očuvanja, kao i promicanje zavičajnog identiteta, kazala je ravnateljica škole Branka Sironić.

- Put masline od zemlje do stola ozbiljan je posao za koji su potrebni ljubav i trud, čega naši učenici imaju napretek. Kako bi naučili cijeniti prošlost i tradiciju učenici prolaze kroz cjelokupan proces - od obrade zemlje, sadnje mladica, održavanja i zaštite, berbe pa sve do zajedničkog kušanja gotovog proizvoda, vele iz ove škole. (V. B.)



Podijeli: Facebook Twiter