Berba malvazije uranila, jer su kiseline počele padati

Nakon malvazije brat će se muškat, a na koncu refošk, teran i merlot (Neven LAZAREVIĆ)
Nakon malvazije brat će se muškat, a na koncu refošk, teran i merlot (Neven LAZAREVIĆ)

U vinogradima obitelji Benčić iz Umaga berba grožđa je u punom jeku. Ove je godine započela nešto ranije. Očekuju da će trajati još sigurno nekih dvadesetak dana zbog maceracije i otakanja.

-Obzirom da su kiseline počele padati, uranili smo sa berbom kako bi kiseline bile više i da bi dobili što svježija vina. Što se tiče šećera, on iznosi od 18 do 20 posto, zavisno o poziciji. Trenutno beremo malvaziju, s kojom smo i započeli ovogodišnju berbu. Nakon malvazije prelazimo na berbu muškata, zatim na koncu slijede refošk, teran i merlot, doznajemo od Igora Benčića.

Benčić je ovom godinom izuzetno zadovoljan i kaže da su očekivanja velika. Trenutno im jedini problem predstavljaju visoke temperature zbog kojih im grožđe iz vinograda dolazi toplo, a što se kiseline i šećera tiče, godina je odlična. Slijedeći je dakle korak selekcija i doprema grožđa u podrum, prerada te nastanak vina.

Obronci Bujštine

Obitelj Benčić ima dugu tradiciju bavljenja vinarstvom i vinogradarstvom, a zadnjih dvadeset godina djeluju pod nazivom M&G International. Mladi vinar Igor Benčić posao vodi zajedno sa svojim ocem Gracijanom.

Vinogradi njihovih obitelji i kooperanata protežu se na jugozapadnom dijelu Istre, na sunčanim obroncima Bujštine, gdje se susreću crvenica i siva istarska zemlja. Upravo je to tajna zbog čega se njihovi proizvodi odlikuju visokom kvalitetom i kakvoćom, pojašnjava Igor. Proizvodnja vina je smještena u Umagu, u jedinstvenom podrumu Polesina, sagrađenom 1911. godine. Specifičan je po izvornim betonskim cisternama iz te godine, koje uz obnovu obitelj Benčić koristi i dan danas. U njima se objašnjava Igor, vrši maceracija i ostala prerada grožđa. Uz betonske cisterne koriste i inox cisterne. Narednih im je godina, doznajemo, u planu obnova podruma s kojom će nastojati zadržati tradiciju u modernom ruhu.

-Ponukani željom i potrebom da obnovimo gotovo stoljetnu tradiciju podruma Polesina i ljubavlju prema proizvodnji vina, spojem mladosti, iskustva i tradicije, oplemenili smo naše dugogodišnje proizvode i to, bujsku malvaziju, merlot Bujštine, teran, poluslatki muškat, žuti muškat, muškat ruža i rose.

Prostor za napredak

Igor, koji je odlučio nastaviti stopama svoga oca,  mišljenja je da vinarstvo u našem kraju može još napredovati.

-Imamo predivnu zemlju i definitivno to moramo iskoristiti.  Kao mladi vinar svoju kreativnost mogu izražavati preko vina, i sve svoje zamisli pretočiti u bocu. Posao mi je omogućio da svaki dan upoznajem nove ljude s kojima mogu dijeliti različita iskustva. Tako sam se susreo s raznim stilovima, što sam prenio na dizajn boca, pa je svaka posebna i svaka ima svoju priču.

Ono što mu je dalo vjetar u leđa i što ga je ohrabrilo bilo je osvajanje zlatne medalje na Vinistri za najbolju mladu malvaziju 2010. godine.

-Smatram da treba njegovati obiteljsku tradiciju tako da se uz mene u svijet vinarstva uključila  i moja supruga. Nastojimo zadržati tradiciju, te unijeti neke nove i zanimljive ideje kako bi ostvarili svoje vizije.

Proizvodnja maslinovog ulja

Osim vinarstvom, obitelj Benčić se bavi i proizvodnjom maslinovog ulja. Na neiskorištenoj zemlji prije pet godina Igorov je otac Gracijano posadio masline.

-Nije to neka dugogodišnja tradicija. Zapravo sve je započelo kao hobi. Nakon prerade i dobivenog našeg prvog maslinovog ulja, shvatili smo da želimo proširiti proizvodnju. Tako se pored vina naše maslinovo ulje također nalazi na policama vinoteke. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter