Berba grožđa: Malvazija ima velik potencijal

Berba malvazije u Kozlovićevom vinogradu
Berba malvazije u Kozlovićevom vinogradu

U istarskim je vinogradima živo, na vrhuncu je berba najvažnije istarske bijele sorte malvazije. Još pet-šest dana i 95 posto istarske malvazije bit će obrano, rezimira informacije s terena Marijan Bubola iz porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam.

Rane sorte su pobrane još za lijepog vremena, ali malo preobilne kiše u rujnu mogle bi ponegdje stvoriti probleme, prije svega izazivajući pojavu botritisa odnosno sive plijesni.

Prema informacijama stručnjaka iz Instituta, botritis se već počeo javljati na nepovoljnijim lokacijama, u udolinama i ravničarskim vlažnijim područjima. Stanje još nije alarmantno, ali "lampica se upalila", i vinogradarima se savjetuje da budu na oprezu, poručuje Bubola. Ako se botritis pojavi, grožđe treba pobrati što prije.

U vinogradima najvećeg istarskog proizvođača grožđa i vina, porečke Agrolagune, obrano je već 60 posto svih površina, a upravo je u tijeku berba malvazije.

"Vrlo smo zadovoljni jer kvaliteta je izuzetna, malvazija koja se trenutno bere je vrlo obećavajuća i ima velik potencijal", kaže direktor Agrolagune Goran Kramarić. U vinogradima ove tvrtke zdravstveno stanje grožđa je izvrsno, uzorci se uzimaju dvaput dnevno i plan berbe prilagođava se laboratorijskim nalazima, a botritis se još nije pojavio kao u unutrašnjosti. Nedavne jake kiše grožđu nisu naškodile, iako su za Agrolagunu bile neželjene jer su na pola dana prekinule berbu. Nadamo se da će vremenske prilike pogodovati i crnim sortama, koje su zasad izuzetne kakvoće", kaže Kramarić, predviđajući da će posljednja boba iz Agrolaguninih vinograda biti obrana do kraja prve dekade listopada. (D. ŠIŠOVIĆ; snimila J. PREKALJ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter