Beramci blagoslovili vino

Vlč. Dragutin Petrović blagoslivlja beramska vina (M. RIMANIĆ)
Vlč. Dragutin Petrović blagoslivlja beramska vina (M. RIMANIĆ)

Beramci, njihovi prijatelji i gosti proslavili su prema staroj tradiciji blagdan župskog patrona sv. Martina misom koju je uz koncelebraciju domaćeg župnika Ivana Macinića predvodio Dragutin Petrović. On je na kraju mise u crkvi blagoslovio mlado vino prema običaju koji beramsku Martinju razlikuje od sličnih slavlja u Istri. U crkvu su pred kraj mise unijete tri brente napunjene mješavinom vina iz svih konoba na Beramštini, a nad njima je vlč. Petrović zazvao blagoslov na ljude, težake, vinogradare i vinare koji su mukotrpno radili da bi od prirode, obrađujući svoja imanja i vinograde, dobili vino, kao dar vrijedan svake hvale.

Slavlje je nastavljeno u staroj školi, gdje je gostima ponuđeno blagoslovljeno vino, ali i ono iz mnogih konoba u Bermu i okolici. Beramke su okupljene počastile ukusnim domaćim kolačima, a za dobro raspoloženje pobrinuli su se glazbenici koji su zvucima svojih glazbala uveličali proslavu.

Slavlje u čast sv. Martina u Bermu ima dugu tradiciju, a vezano je za zaštitnika župe sv. Martina kojem je posvećena župna crkva podignuta 1910. na mjestu ranije, od koje su u svetištu sačuvane freske iz 15. stoljeća i reljef sv. Martina. Zanimljivost beramske župne crkve je u tomu što je u prostoru iza oltara sačuvan oltar srednjovjekovne crkve sv. Martina, a nad ulazom u taj prostor, na istočnom zidu, nalazi se velika slika beramskog zaštitnika koju je naslikao slavni hrvatski slikar Celestin Medović. (M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter