Beram: Obilježena 85.obljentica akcije gortanovaca


Predstavnici Udruge antifašista Pazina, Grada Pazina i Mjesnog odbora Beram položili su danas cvijeće na spomenik prvoj organiziranoj akciji istarskih antifašista, skupine domoljuba iz Berma koji su se među prvima u svijetu usprotivili fašizmu. Spomenik je podignut na mjestu oružane akcije pripadnika tajne antifašističke organizacije Borba protiv talijanskih fašista izvedene 24. ožujka 1929.

Namjera Viktora Baćca te Dušana i Vjekoslava Ladavca, koji su sudjelovali u toj akciji gortanovaca, kako se naziva ova skupina, bila je pucnjavom u zrak odvratiti ljude iz okolice koji su krenuli u Pazin na izbore. Međutim, došlo je do meteža u kojem je ranjen Zvane Tuhtan iz Trviža koji je kasnije podlegao ozljedama.

U povodu 85. obljetnice ove akcije Milan Antolović, predsjednik pazinskih antifašista, naglasio je da je ona promijenila tijek povijesti u Istri. Nakon nje život se na ovim prostorima promijenio, a istarski narodnjaci i antifašisti utrli su put slobodi. Ovime je Istra pokazala da sama može kreirati svoju budućnost, rekao je Antolović.

Miljenko Benčić, sudionik antifašističke borbe i dugogodišnji predsjednik Udruge antifašista, dodao je da je ova akcija snažno odjeknula među istarskim antifašistima, a lik Vladimira Gortana, koji je nakon ove akcije osuđen na smrt i strijeljan, postao je simbolom borbe za slobodu Istre.

Njegovo je ime nosila i partizanska brigada koja je u svibnju 1945. oslobodila Pazin. Pucnji pod Bermom prije 85 godina nagovijestili su kasnije tragične, ali i epohalne događaje do kojih je moralo doći, do konačnog obračuna između fašističko-nacističkog bloka s antifašističkim snagama. Nakon nebrojenih žrtava koje su dale svoj doprinos pobjedi nad fašizmom Hrvatska je svrstana uz bok antifašističke koalicije, a Istra je sjedinjena s maticom zemljom Hrvatskom.

Benčić je unatoč tomu upozorio da fašizam još nije u potpunosti iskorijenjen i predstavlja opasnost po demokratski poredak. Izdvojio je primjer Njemačke, u kojoj su svi kojima je dokazana zločinačka nacistička prošlost kažnjeni, a tamošnje vlasti oštro reagiraju na svaku mogućnost afirmacije fašizma. Stoga je, kako je rekao, ova, ali i slične obljetnice prigoda da se mlađim naraštajima prenose povijesne istine o stradanju Istrana i njihovoj borbi za slobodu. Isto tako važno je prepoznavati fašizam i onemogućiti mu da zauzme bilo kakvu ulogu u društvu, poručio je Benčić. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)                                                                                          


Podijeli: Facebook Twiter