Beram kao spomenik i muzej

Kontinuitet života u Bermu prati se od prapovijesti do danas (M. ANGELINI/arhiva)
Kontinuitet života u Bermu prati se od prapovijesti do danas (M. ANGELINI/arhiva)

Arhitektica mr. sc. Jadranka Drempetić, koja je veći dio svog radnog vijeka posvetila zaštiti i obnovi istarske graditeljske i kulturne baštine iz raznih razdoblja, odlučila se pozabaviti beramskom gradinom. Kontinuitet života u Bermu može se pratiti od prethistorije do danas, a 130 godina nakon arheoloških istraživanja, Drempetić u suradnji s arheolozima i antropolozima, uz podršku Mjesnog odbora Beram i Grada Pazina, nastoji nastaviti s proučavanjem prapovijesne gradine.

- Kroz istraživanja u koja će biti uključeni raznorodni znanstvenici teži se konačnom cilju, koji nije samo dokumentiranje povijesti, već kvalitetna revitalizacija naselja, kaže Drempetić. Aktivnosti bi trebale početi već ove godine sondiranjem na lokaciji najstarije nekropole, na onom mjestu na kojem je arheolog Carlo Marchesetti počeo svoja istraživanja u 19. stoljeću.

Drempetić je već uspostavila vezu s Academia Jaufre Rudel iz Italije koja se, kao interdisciplinarni međunarodni centar, bavi izučavanjem umjetnosti, kulture i tehnike materijalnog života u srednjovjekovnoj Europi.

Veli da je Beram u svom dugom trajanju sačuvao svjedočanstvo o graditeljskom razvoju od sedmog stoljeća pr. n. e. do danas. Osobitu vrijednost ovog područja predstavlja prvobitna gradinska struktura koja je tijekom vremena postala temeljem cjelokupnog razvoja naselja. Do početka 17. stoljeća ovdje se razvila umjetnička produkcija visokih dosega pa se slobodno može reći da je čitav Beram spomenik i svojevrsni muzej. Ovaj arheološki lokalitet je važan za istarsku, ali i europsku povijest.

- Projekt je prepoznat u širem kontekstu kao polazište za cjelokupan razvoj kraja, koji će realizacijom istraživanja te prezentacijom i interpretacijom pronalazaka dobiti mogućnost turističke i gospodarske valorizacije, ističe Drempetić. Za uspjeh projekta izuzetno je važno da se u njega aktivno uključe mještani te da ga prihvate kao svoju priliku za dugoročni razvoj mjesta i poboljšanje kvalitete života, smatra ona.

Franko Antičević iz MO-a Beram oduševljen je projektom, koji po njegovom mišljenju može otvoriti mogućnosti i za ekonomske aktivnosti u turizmu i obrtu. Potporu projektu dao je nakon prezentacije i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, doznajemo od Emine Svilar, stručne suradnice za kulturu Grada, koja će odvijanje projekta pratiti kao predstavnik jedinice lokalne samouprave. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter