Beram: Antifašisti odali počast hrabrim gortanovcima

Miljenko Benčić, Davor Pilat i Zvonimir Baćac nose cvijeće prema spomeniku
Miljenko Benčić, Davor Pilat i Zvonimir Baćac nose cvijeće prema spomeniku

Članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pazina i Mjesnog odbora Beram položili su cvijeće uz spomenik prvoj organiziranoj akciji gortanovaca, skupine domoljuba iz Berma koji su se među prvima u svijetu usprotivili fašizmu.

Spomenik je podignut na mjestu oružane akcije pripadnika tajne antifašističke organizacije Borba protiv talijanskih fašista, izvedene 24. ožujka 1929. Cilj akcije bio je poticanje stanovništva na bojkot izbora koji su se održavali u Pazinu.

Na te je događaje podsjetio Miljenko Benčić, predsjednik UABA-e Pazina, naglasivši da su tu malu skupinu činili Vladimir Gortan, Živko Gortan, Viktor Bačac te Dušan i Vjekoslav Ladavac. Oni su svojom hrabrim djelom obilježili put kojim su kasnije kročile tisuće antifašista ispisujući najslavnije stranice istarske povijesti.

- Neprestano treba dokazivati da je povijest učiteljica života i zato stalno treba javnost podsjećati na ta teška, ali slavna vremena, rekao je Benčić. "Mlade naraštaje valja podsjećati na povijest antifašističke borbe, jer se redovito pojavljuju tendencije revidiranja pa i iskrivljavanja povijesnih činjenica iz tog razdoblja. U ovo vrijeme, kada je Hrvatska na pragu ulaska u Europsku uniju, treba se ponositi tekovinama antifašizma jer je zahvaljujući antifašizmu naša zemlja u Drugom svjetskom ratu svrstana među zemlje pobjednice."

Na mjestu ovog spomenika skupina antifašista na čelu s Vladimirom Gortanom je 24. ožujka 1929. pucanjem u zrak željela zastrašiti ljude iz okolice koji su išli u Pazin na izbore. Umjesto da ih potaknu na povratak kućama nastala je panika pa je u metežu jedna osoba poginula, a jedna ranjena.

Sudionici akcije ubrzo su  uhićeni i osuđeni. Vladimir Gortan osuđen je na smrt strijeljanjem 16. listopada 1929., i već dan kasnije smaknut je u Puli. Ostali pripadnici skupine osuđeni su na 30 godina zatvora. (piše i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter