"Berači željeza" otvorili sarajevski festival

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Projekcijom bosanskohercegovačkog filma "Epizoda u životu berača željeza" u petak je otvoren 19. sarajevski filmski festival, tijekom kojega će do 24. kolovoza publika moći vidjeti 241 film iz 57 država među kojima je i Hrvatska.

"Nema veće sreće nego otvoriti festival domaćim filmom", kazao je direktor "Sarajevo film festivala" (SFF) Mirsad Purivatra, izrazivši nadu da će festival biti dodatni poticaj domaćoj filmskoj produkciji.

Čuveni mađarski redatelj Bela Tarr, kojemu je Purivatra uručio počasnu nagradu "Srce Sarajeva", također je pozvao da se filmskoj umjetnosti "koja je ranjiva i kojoj treba potpora" pomogne opstati, a također i SFF-u.

"Epizoda u životu berača željeza" najnoviji je film oskarovca Danisa Tanovića, koji je na proteklom filmskom festivalu u Berlinu dobio nagrade "Srebreni medvjed" za režiju i za najbolju mušku ulogu. U naslovnim su ulogama dvoje "naturščika", Nazif Mujić i Senada Alimanović, supružnici iz sela Poljice kod Tuzle.

Dirljivom pričom ispričanom na dokumentaristički način o Senadi suočenoj s teškim zdravstvenim stanjem i bez novaca i prava na liječničku pomoć oni su posvjedočili o svakodnevnoj diskriminaciji Roma u BiH.

Devet filmova, među kojima je i hrvatsko-bosanskohercegovačka koprodukcija "Obrana i zaštita" redatelja Bobe Jelčića, natjecat će se za titulu najboljeg igranog filma 19. SFF-a, o čemu će odlučivati žiri što mu je na čelu upravo redatelj Tanović.

"Sin" redatelja Ivana Sikavice uvršten je u natjecateljski program u kategoriji kratkog filma, a čak četiri filma u hrvatskoj produkciji te dva u hrvatsko-češko-kanadskoj odnosno hrvatsko-njemačko-rumunjskoj natjecat će se za najbolji dokumentarni film.

Sarajevski filmski festival odavno slovi za najveću i najznačajniju filmsku smotru u jugoistočnoj Europi. Očekuje se kako će u idućih osam dana glavni grad BiH tim povodom posjetiti brojni gosti iz svijeta filma, uključujući hoollywoodske zvijezde poput Danyja Glovera i Armanda Assantea. (Hina, foto CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter