Beppe Grillo osuđen na četiri mjeseca zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sud u Torinu u ponedjeljak je osudio vođu talijanskog Pokreta pet zvjezdica (M5S) Giuseppea Grilla na četiri mjeseca strogog zatvora, jer je tijekom prosvjeda skinuo policijski pečat s gradilišta brzog vlaka Lyon-Torino.

Državni odvjetnik tražio je da bivši glumac bude osuđen na zatvorsku kaznu od devet mjeseci, prenosi AFP. Još jedanaest aktivista koji se protive gradnji te linije osuđeno je na kazne do devet mjeseci zatvora, a deset ih je oslobođeno.

Na društvenoj mreži Twitter, Grillo je u ponedjeljak komentirao da mu jako pomaže iskazana solidarnost i da se neće predati, te da će pobijediti. Njegov odvjetnik i nećak Enrico Grillo objasnio je da će odlučiti hoće li uložiti žalbu nakon što pročitaju obrazloženja sudske presude.

Za vođu protivnika brzog vlaka No-TAV Alberta Perina, osuđenog u ponedjeljak također na četiri godine strogog zatvora, to je jedinstvena kazna za tu vrstu prekršaja u Italiji. "To odlično ocrtava ozračje lova na vještice", naglasio je Perino.

U siječnju ove godine tri su člana pokreta koji se protive brzom vlaku Lyon-Torino osuđeni na globu od oko 200.000 eura zbog blokiranja izgradnje pruge. Mreža brzih vlakova, čija je izgradnja pokrenuta 2001. godine, trebala bi bitno skratiti putovanja na liniji Lyon-Torino i Pariz-Milano, kao i preuzeti veliki dio tereta koji sada prevoze milijuni kamiona, čime bi se smanjilo zagađenje. Projekt je pokrenut 2001. i bitno kasni zbog protivljenja aktivista za zaštitu prirode i mještana pa se njegovo stavljanje u promet predviđa najranije za 2025. ili 2026. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter