Beograd traži ispriku Ankare zbog izjava o Kosovu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izjava turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana da je Kosovo njegova druga zemlja izazvala je oštre reakcije visokih srbijanskih dužnosnika, a Beograd je najavio da će i službeno tražiti ispriku Ankare.

Premijer Ivica Dačić ocijenio je izjavu turskog kolege "Kosovo je Turska - Turska je Kosovo" kao nediplomatsku, dok su je vicepremijer Aleksandar Vučić i predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović nazvali skandaloznom.

"Poruka turskog premijera Erdogana je nediplomatska. Takve riječi, izrečene u Prizrenu, sigurno ne pridonose političkoj stabilnosti na Kosovu i Metohiji niti vraćaju povjerenje između Srba i Albanaca", ocijenio je Dačić za Večernje novosti.

Vučić je iz Tel Aviiva, gdje boravi u službenom posjetu, za beogradske medije najavio da će zatražiti ispriku Turske.

"Smatram da je ta izjava veliki skandal i tražim hitnu javnu ispriku Turske i njezina premijera Erdogana. To je nedopustivo ponašanje u međunarodnim odnosima i treba vidjeti kakve će biti reakcije drugih zemalja", rekao je Vučić za Naše novine i naglasio da Erdogan "vrlo dobro zna da Kosovo nije tursko još od balkanskih ratova".

Vučić kaže da Erdoganova izjava samo pokazuje kakve su stvarne namjere nekih zemalja u okruženju i da se mnogi "skrivaju iza lijepih riječi, ali bilo je potrebno da prorade emocije, da shvatimo kakvi se interesi kriju iza kulisa".

Sugerirajući da Srbija treba reagirati oštro, ali razumno, Vučić je poručio da treba biti učinjeno sve "da ovakve i slične izjave naiđu na široku osudu međunarodne zajednice".

Očitovao se i predsjednik srbijanskog parlamenta Nebojša Stefanović. "Erdoganova izjava je teška i skandalozna i ne vodi poboljšanju naših odnosa. Očekujem osudu koju će uputiti naši dužnosnici, ali nadam se da će reagirati i međunarodna zajednica", izjavio je Stefanović za Radio-televiziju Vojvodine.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije osudilo je u petak izjavu turskog premijera Erdogana i ocijenilo da takve izjave "ne mogu biti prihvaćene kao prijateljske" i da odstupaju od uvjeravanja koja srbijanski dužnosnici dobivaju u službenim kontaktima s turskim kolegama.

Erdogan je u četvrtak, tijekom posjeta Prizrenu, rekao da je "Kosovo Turska, a Turska Kosovo" te da Kosovo i turski narod imaju istu povijest i civilizaciju.

"Kada dođem na Kosovo, osjećam se kao kod kuće. Turska je bila među prvim zemljama koje su priznale neovisnost Kosova i mi ćemo nastaviti pomagati Kosovo", rekao je Erdogan. On i albanski premijer Edi Rama prisustvovali su i svečanom otvorenju novog terminala u prištinskoj zračnoj luci. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter