Beograd: Spomen-ploca Karlu Bulicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Spomen-ploca hrvatskom glumcu Karlu Bulicu (1910.-1986.), izmedu ostalog zapamcenom po ulozi doktora Luigija u TV seriji "Naše malo misto", postavljena je u cetvrtak na ulazu u zgradu u naselju Vracar u središtu Beograda, u povodu stote obljetnice njegova rodenja.

Plocu su, u nazocnosti Buliceve kceri Maše i unuke Mie, ravnatelja Jugoslovenskog dramskog pozorišta Branka Cvejica te više desetaka gradana i novinara, zajednicki otkrili hrvatski veleposlanik u Beogradu Željko Kuprešak i predsjednik gradske opcine Vracar Branimir Kuzmanovic.

U obracanju novinarima Kuprešak je rekao da je Bulic jedan u nizu ljudi koji su povezivali Hrvatsku i Srbiju i puno godina svog života i plodnoga rada ostavili u Beogradu te ucinili sve na povezivanju dvaju naroda.

Karlo Bulic roden je 12. svibnja 1910. godine u Trstu. U glumacke vode ušao je slucajno, sredinom tridesetih godina, kada se pridružio putujucoj glumackoj skupini "Talija", s kojom je bio do Drugoga svjetskog rata.

Uz brojne uloge u kazalištu i na filmu, karijeru Karla Bulica obilježila je 1970. godina i uloga doktora Luigija u seriji "Naše malo misto".

Tijekom svoje karijere glumio je i u "Dundu Maroju", "Ribarskim svadama", "Kralju Learu", "Ledi", "Braci Karamazovima", "Don Carlosu"... Osim glume, 14 godina je predavao masku i šminku studentima beogradske Pozorišne akademije. 


Podijeli: Facebook Twiter