Beograd: Pride prošao bez incidenata

Ilustracija (V. SKLEDAR)
Ilustracija (V. SKLEDAR)

U Beogradu je u nedelju održana Parada ponosa, a oko tisuću sudionika prošetalo je bez incidenata od zgrade srbijanske vlade do središta grada, uz jako policijsko osiguranje. Mimohodu pripadnika LGBT populacije pridružili su se srbijanska ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović, ministar kulture i informiranja Ivan Tasovac, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, voditelj izaslanstva EU u Srbiji Michael Davenport i nekoliko predstavnika diplomatskog zbora, na čelu s veleposlanikom SAD Michaelom Kirbyjem.

Jake snage policije i žandarmerije bile su raspoređene od ranog jutra na središnjim ulicama Beograda, a grad je tijekom prijepodneva nadlijetao policijski helikopter. Riječ je o drugoj uzastopnoj Paradi ponosa u Beogradu, čije su pripreme praćene uz upadljvo slabu medijsku pozornost. Srbijanski su mediji ove godine, u usporedbi s prethodnim, zanemarivo malo vremena i prostora posvetili pripremama te manifestacije, što je pridonijelo izostanku uobičajene politizacije tog skupa, a protivnici mimohoda ostali su uskraćeni za medijsku pozornost. Organizatori Parade ponosa izrazili su zadovoljstvo ovogodišnjim mimohodom.

"Ovo je prava parada, šetali smo glavnim ulicama, svagdje su se vijorile zastave, ljudi su bili sretni, čula se glazba, bilo je veselo i šareno i to je, zapravo, Pride", prenose mediji ocjenu člana organizacijskog odbora Parade ponosa Bobana Stojanovića. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter