Beograd pozvao kosovske Srbe da izađu na izbore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić pozvao je Srbe s Kosova da što prije odluče o izlasku na lokalne izbore u studenome, a državni vrh prenio im je poruku da su statusno neutralni izbori najbolji put ostvarivanja njihovih prava, dok su predstavnici Srba sa sjevera te susjedne države najavili da će odluku o izlasku na izbore donijeti idućih dana, prenosi u srijedu agencija Tanjug.

Na sastanku u Beogradu, na kojem je bio i srbijanski premijer Ivica Dačić, Nikolić je pozvao Srbe da odluku donesu što prije, jer, kako je rekao, "vrijeme prolazi i što danas ne napravimo o tome ćemo sutra sanjati", navodi srbijanska novinska agencija.

U izjavi nakon sastanka, Nikolićev savjetnik Marko Đurić istaknuo je da će Srbija ostati uz svoje sunarodnjake na Kosovu bez obzira kakvu odluku donijeli, ali je istaknuo da formiranje statusno neutralnih općina na Kosovu "treba biti način na koji ćemo se kao država i narod boriti za naše interese".

Đurić je naglasio da neće proći nijedna pojedinost koja bi mogla prejudicirati neovisnost Kosova, odnosno da Srbija neće dopustiti da se na bilo koji način prekrši statusna neutralnost izbora.

Đurić je rekao da vjeruje da to neće dopustiti ni EU, jer to jamči i Bruxelleski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, dodaje Tanjug.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milan Ivanović novinarima je rekao da će odluku o sudjelovanju Srba na lokalnim izborima donijeti idućih dana i nije želio odgovoriti jesu li kosovski Srbi bliže bojkotu ili izlasku na izbore.

Reagirajući na vijesti iz Beograda, kosovski dužnosnici pozdravili su poziv državnog vrha Srbije čelnicima kosovskih Srba da sudjeluju na lokalnim izborima, a kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hodžaj izjavio je Tanjugu kako on potvrđuje da je službeni Beograd zainteresiran za provođenje Bruxelleskog sporazuma.

"Današnji poziv upućen Srbima na sjeveru govori da je Srbija bez sumnje zainteresirana za normalizaciju odnosa s Kosovom i da si time otvori put prema europskim integracijama, jer su integracija kosovskih Srba i stabiliziranje situacije na sjeveru glavne premise Srbije na putu prema EU-u", ocijenio je Hodžaj, prenosi Tanjug.

Lokalni izbori na Kosovu zakazani su za 3. studenoga, a izborne liste predaju se do 4. rujna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter