Beograd pod najezdom zmija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Beograđani su proteklih dana u šoku gledali kako se u više navrata u središtu grada pojavljuju zmije, prenosi portal Mondo. Zavod za zaštitu prirode Srbije kaže da razloga za paniku nema. "Iako ovakvi neočekivani susreti izazivaju nelagodu i strah, pogotovo za one koji pojavu zmija vezuju za divlju prirodu, nema razloga za paniku", ukazuju odgovorni.

Pojavljivanje zmija u travnju i svibnju, vele iz Zavoda, prirodna je pojava za te životinje koje u proljeće izlaze iz zimovališta. Osim prostora u prirodi, nije neobično da se pojavljuju i u urbanim sredinama, budući da gradska naselja pokrivaju njihova nekadašnja prirodna staništa.

Poznavatelji životinjskog svijeta ukazuju da se na zmije može naići u onim gradskim prostorima koja su zaklonjena od ljudi, kao što su podrumi, tavani, zapuštena dvorišta i divlje površine. Kad krenu u potragu za hranom i vodom, zmije mogu biti uplašene i dezorijentirane gradskom bukom pa zalutati i u prometne dijelove grada.

Stručnjaci kažu i da na području Beograda obitava pet vrsta zmija i sve su neotrovne. Zmije su u Srbiji zakonom zaštićene, zabranjeno je njihovo ubijanje i narušavanje njihovih staništa. Iz Zavoda za zaštitu prirodne sredine apelirali su na građane koji naiđu na zmiju odmah obavijeste njihove stručne službe. Oni su osposobljeni za hvatanje zmija u gradu te za njihovo vraćanje u prirodnu sredinu. (Tportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter