Beograd: Mimohod Parade ponosa unatoč zabrani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlasti Srbije zabranile su Paradu ponosa, planiranu za subotu, odlučeno je u petak u Beogradu, a odluku državnih organa potvrdio je u Dnevniku Radiotelevizije Srbije (RTS) predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Srbijanski premijer je istaknuo da je donijeta "jedinstvena odluka" i naglasio da "nitko ne dovodi u pitanje političko opredjeljenje i poštovanje ustava i zakona" za održavanje tog skupa.

Dačić je istaknuo da su "jedino ograničenje bili sigurnosni razlozi i sigurnost svih građana" i naglasio da se zabrana ne odnosi samo na Paradu ponosa, već i na sve skupove zakazane za subotu u Beogradu.

Kako se tijekom dana spekuliralo u beogradskim medijima, skup i mimohod pripadnika LGBT zajednice, njihovih gostiju te domaćih i stranih dužnosnika koji podupiru ovu manifestaciju, u subotu je na nekoliko središnjih ulica Beograda trebalo osiguravati čak 6.500 policajaca.

To je za 1.500 policajaca više u odnosu na prvu paradu održanu u Beogradu 10. listopada 2010. ili oko 2.500 više policajca, specijalaca i žandarma nego što ih je bilo prije, tijekom i nakon nogometne utakmice Srbija - Hrvatska 6. rujna u Beogradu.

Televizija B92 izvijestila je u petak da na ulicama Beograda ima više policije nego obično i da su policijske postrojbe s opremom za razbijanje demonstracija raspoređene u nekoliko ulica u blizini vlade Srbije, a nakon priopćene odluke javljeno je da se policija povlači.

Šef izaslanstva Europske unije u Srbiji Michael Davenport poručio je u petak vlastima u Beogradu da pokažu "hrabrost i odlučnost" i omoguće da se u subotu održi mimohod pripadnika LGBT zajednice u Srbiji.

LGBT aktivisti u mimohodu pred zgradom vlade

Skupina od nekoliko desetaka aktivista LGBT zajednice okupila se u petak navečer ispred vlade Srbije prosvjedujući zbog odluke srbijanskih vlasti o zabrani Parade ponosa.

Uz pratnju novinara i policije, noseći zastave u duginim bojama i transparent "Ovo je Pride", aktivisti su krenuli u mimohod kako bi, kako navode organizatori, Parada ponosa bila održana unatoč zabrani, prenose beogradski elektronički mediji.

Sudionike mimohoda, koji su se okupili komunicirajući SMS porukama i putem društvenih mreža, pratila je i policija opremljena za razbijanje demonstracija, a prema izvješćima skup je protekao bez incidenata.

“Nećemo se skloniti, jer nismo mi ti koji trebaju biti sklonjeni sa ulica, niti trebamo biti izolirani. Ovo je prvi korak kako bismo za nekoliko godina imali slavlje, a ne da se moramo skrivati”, rekla je članica organizacijskog odbora Maja Mićić.

U povodu zabrane veleposlanstvo SAD-a u Beogradu izrazilo je “veliko razočaranje” zbog odluke srpskih vlasti i “snažno osudilo” prijetnje nasiljem sudionicima ove manifestacije.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izjavila je da su alarmantni podaci o količini mržnje i netrpeljivosti prema LGBT populaciji, posebno među mladima i ocijenila da su “državne vlasti i ove godine zakazale u onome što je njihova dužnost – da jednoj manjinskoj zajednici osiguraju uživanje jednog od osnovnih ustavnih prava”. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter