Beograd: Liječnici se bore za život Jovanke Broz

Jovanka Broz (Reuters)
Jovanka Broz (Reuters)

Liječnici Urgentnog centra u Beogradu bore se za život Jovanke Broz, udovice nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, potvrdio je u petak popodne novinarima ravnatelj ove zdravstvene ustanove dr Zaltibor Lončar, navodeći da je primljena u iznimno teškom stanju i s ranom nepoznatog podrijetla na grudnom košu.

"Stanje Jovanke Broz je teško i smještena je na odjel intenzivne njege", rekao je Lončar, objasnivši da je pacijentica u polusvjesnom stanju te da reagira samo na grube podražaje, dok prve analize i pretrage ukazuju na početak sepse jer je primljena "u veoma zapuštenom stanju".

Prema Lončarevim riječima, Jovanka Broz u Urgentni centar primljena je oko 13.30, polusvjesna i sa izuzetno lošom krvnom slikom, problemima s mokrenjem, dekubitalnim ranama od ležanja i ranom nepoznatog podrijetla na grudnom košu.

Lončar je, prema izviješću Radiotelevizije Srbije (RTS), rekao kako nema naznaka da je Titova udovica doživjela infarkt, što su ranije danas javili pojedini beogradski elektronički mediji.

Jovanka Broz je u Urgentni centar, tvrde mediji, primljena u pratnji dva rođaka koji navode kako je prethodnih dana odbijala ići kod liječnika pa su je uspjeli dovesti tek kad se tome više nije mogla usprotiviti, što je neizravno potvrdio i dr Lončar.

Jovanku Broz tijekom poslijepodneva u Urgentnom centru posjetili su premijer Ivica Dačić te ministar trgovine Rasim Ljajić, koji je kao jedan od rijetkih državnih dužnosnika bio u kontaktu s njom proteklih godina te utjecao na to da se popravi zapuštena kuća u koju je Jovanka Broz prebačena nakon Titove smrti.

Vijest o teško bolesnoj Jovanki Broz u petak je jedna od udarnih u beogradskim elektroničkim medijima i javnost s velikom pozornošću prati izvješća iz Urgentnog centra.

Budući je bila izravnim svjedokom turbulentne epohe u novijoj povijesti Balkana, Titova je udovica i dalje predmet iznimnog zanimanja medija u regiji iako se rijetko pojavljivala u javnosti.

Posljednjih par mjeseci veliku pozornost privukle su njene ispovijesti u listu "Blic". U feljtonu ovog lista ona je detaljno govorila o životu s Titom i uz Tita, međuljudskim odnosima Tita i njegovih najbližih suradnika te o političkim progonima kojima je ona osobno bila izložena, da bi na kraju, nakon Titove smrti, praktički dospjela u kućni pritvor, uskraćana za mnoga građanska prava, provodeći skoro tri desetljeća u izolaciji.

U srpnju 2009. godine tadašnji ministri unutarnjih poslova Ivica Dačić i socijalne skrbi Rasim Ljajić uručili su Jovanki Broz osobne dokumente - putovnicu i osobnu iskaznicu, koje nije imala skoro tri desetljeća.

Sredinom veljače ove godine Jovanka Broz prijavila je pljačku u kući u kojoj živi na Dedinju, navodeći da su joj ukradene brojne dragocjenosti. Riječ je o jednoj od dedinjskih vila u koju je smještena nakon što je poslije Titove smrti, usred noći krajem kolovoza 1980., iseljena iz rezidencije u Užičkoj 15. Po tvrdnjama koje su naknadno objavili mediji, nije joj bilo dopušteno da ponese mnogo toga - tek ponešto od odjeće, posuđa i sitnica. Prema kasnijim tvrdnjama njezinih odvjetnika, oduzeta joj je kompletna arhiva, adresar, telefonski imenik pa čak i novogodišnje i druge čestitke, da bi kasnije dobila nešto namještaja, svoju odjeću i dio nakita, ali kako je sama rekla, "uglavnom bezvrijedne komade".

U Beogradu je još od 1983. godine u tijeku ostavinska rasprava o ostavštini Josipa Broza Tita, a ured srbijanskog predsjednika početkom veljače suglasio se da bude otvoren trezor u kojoj je pohranjena imovina zatečena u rezidenciji nakon Titove smrti. Pouzdan i precizan sadržaj trezora javnosti još nije poznat. U javnosti je i dalje sporno koji dio nasljedstva treba pripasti Titovoj udovici.

Jovanka Broz, rođenjem Ličanka, ima 89 godina i od Titove smrti 1980. živi povučeno, u skoro potpunoj izolaciji u beogradskom naselju Dedinje. S Titom je bila u braku od 1952. do njegove smrti 1980. Imala je čin potpukovnice JNA. (Hina)

Podijeli: Facebook Twiter