Beograd i Priština razmjenjuju časnike za vezu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Beograd i Priština razmijenit će u ponedjeljak časnike za vezu, čiji je zadatak da olakšaju komunikaciju u sklopu obveza dviju strana u primjeni briselskog sporazuma od 19. travnja, potvrdili su dužnosnici u Beogradu i Prištini.

Predstavnik Srbije Dejan Pavićević preuzet će svoju dužnost u uredu Europske unije u Prištini, dok će radno mjesto kosovskog časnika za vezu Lujzima Pecija biti u misiji EU-a u Beogradu.

Kako je beogradskim medijima potvrdio Pavićević, njegove će prve obveze u Prištini biti pripremni sastanci s predstavnicima ureda EU-a i visokim predstavnikom Samuelom Žbogarom te s predstavnicima europske pravosudne misije (EULEX).

Pavićević je istaknuo da ima "vrlo jasne upute vlade Srbije" kojih će se držati u primjeni i provođenju sporazuma te u stvaranju boljih uvjeta za život kosovskih Srba.

Lujzim Peci je u intervjuu za TV Top chanel potvrdio da će u ponedjeljak u 12 sati u sklopu misije EU-a u Beogradu biti otvorena kosovska misija.

Predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci ocijenio je ranije da će nakon razmjene časnika za vezu "Kosovo biti predstavljeno u Beogradu na diplomatskoj razini", dok je Pavićević beogradskim medijima rekao da ni on niti Peci nemaju diplomatski status.

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga u subotu je razmjenu časnika za vezu Beograda i Prištine ocijenila kao "značajan korak prema potpunoj normalizaciji odnosa".

Beogradski mediji izvijestili su u nedjelju da je predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci na Europskome forumu u Austriji pozvao Srbe sa sjevera Kosova da prihvate briselski sporazum i poručio da je "koristan svima - podjednako Srbiji i Kosovu, a posebice Srbima na sjeveru". Thaci je, kako je prenijela agencija Tanjug, rekao da će Srbi primjenom sporazuma "dobiti slobodu kretanja, vladavinu prava i slobodne i demokratske izbore" na kojima će moći birati svoje predstavnike.

Također, Thaci je na Europskom forumu u Austriji ocijenio da je dogovorena razmjena časnika za vezu "povijesno dostignuće, koje Beograd i Priština nisu imale priliku ranije postići" i istaknuo da će kosovska vlast učiniti sve da vrati izbjegle Srbe na njihova imanja, izvijestili su beogradski elektronički mediji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter