Beograd i Priština dogovorili regionalnu suradnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izaslanstva Srbije i Kosova u petak su u Bruxellesu usuglasile sporazum o regionalnoj suradnji u okviru "dijaloga" kojim dvije zemlje teže normalizirati odnose, a taj je dogovor važan za odluku Bruxellesa o dodjeli Srbiji statusa kandidata za clanstvo u Europskoj uniji.

- Pozdravljamo sporazume o regionalnoj suradnji i o zajednickom upravljanju granicama, priopcila je nakon sastanka visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Pregovaraci u Bruxellesu dogovorili su se da ce Priština sudjelovati na konferencijama o Balkanu, a da pritom Beograd ne mora priznati neovisnost svoje bivše pokrajine, rekao je diplomatski izvor.

Drugi je korak naprijed ostvaren dogovorom o zajednickom upravljanju granicnim prijelazima na temelju sporazuma Beograda i Prištine iz 2011. o slobodnom protoku roba i ljudi. Upravo su ti granicni prijelazi zadnjih mjeseci bili izvor velikih napetosti zbog blokada, prosvjeda i sukoba.

Sporazum je postignut nekoliko dana prije sastanka dužnosnika EU-a na kojem ce se odlucivati o dodjeli statusa kandidata Srbiji. Nekoliko zemalja, medu njima Njemacka, zahtijevalo je da Beograd uloži više napora u poboljšanje svojih odnosa s Prištinom.

Ministri vanjskih poslova zemalja clanica EU trebaju o dodjeli statusa kandidata Srbiji raspravljati u ponedjeljak, a summit šefova država i vlada EU predviden je krajem iduceg tjedna. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter