Beograd čita nove autore

Đorđe Miketić i Dana Todorović (N. LAZAREVIĆ)
Đorđe Miketić i Dana Todorović (N. LAZAREVIĆ)

U programu Autor čita autora, odnosno Beograd čita nove autore, svoja su djela objavljena u izdanju Geopoetike predstavili Đorđe Miketić "Paradajz" i "Dana Todorović "Park Logovskoj".

Miketić je rekao da roman Dane Todorović na tragu, što se stila tiče, ruskih klasika, ali i zasnovan na kafkijanskoj atmosferi. U Park Logovskoj stiže šahovski velemajstor Sopoćin jer tu će se održati višednevni turnir. On u biti igra protiv šarolike galerije likova, a koji svi zajedno predstavljaju narod. Miketić je uvelike pohvalio stil ove autorice, te njezine rečenice, navodeći da nastavlja tradiciju Puškina i drugih velikih autora.

Todorović je pak navela da u svome romanu "Paradajz" Đorđe Miketić predstavlja glas nove generacije, one generacije koja je živjela izvan domovine pa se onda vratila. Glavni lik je Ostoja, student arhitekture koji napušta Njemačku i vraća se u rodni Beograd gdje živi s najboljim prijateljem Urošem i zaljubljuje se u Mašu.

Zanimljivo je napomenuti da je Miketić po profesiji stomatolog, a završio je i specijalizaciju iz oralne kirurgije i implantologije. Todorović se bavila glumom i prevođenjem. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter