Beograd: Ćiriću 15 god. zatvora za zločine na Ovčari

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekadašnji pripadnik Teritorijalne obrane Vukovara Petar Ćirić (44) osuđen je u ponedjeljak u Beogradu na 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u ratnom zločinu i ubojstvu najmanje 193 ratna zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara 21. studenog 1991.

Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu Ćiriću je izreklo nepravomoćnu jedinstvenu presudu na ukupno 20 godina, kojom je obuhvaćena i prijašnja pravomoćna presuda Okružnog suda u Novom Sadu od 10 godina zatvora zbog drugog kaznenog djela, s čijeg je izdržavanja u kaznionici u Sremskoj Mitrovici i doveden na izricanje presude u Beograd.

Sudac Rastko Popović u obrazloženju presude istaknuo je da je Ćirićeva krivnja u tome što je hrvatske zarobljenike tukao i ozljeđivao dok su protrčavali kroz špalir pripadnika njegovih snaga pri ulasku u hangar na Ovčari.

U obrazloženju se navodi i da je Ćirić nekoliko puta iz formiranog streljačkog voda pucao na ratne zarobljenike i ubijao ih dok su bili prevoženi traktorom na Grabovo, kilometar udaljeno od Ovčare, a sudjelovao je i u strijeljanju preostalih desetak zarobljenika nakon njihovog povratka s Grabova u hangar na Ovčari.

Prije obrazlaganja presude sudac Popović je, po izvješćima beogradskih medija, pročitao imena sve 193 identificirane žrtve od ukupno 200 ubijenih na Ovčari.

Optužnica je Ćirića teretila da je, zajedno s još 10 osoba već prije osuđenih na višegodišnje kazne zatvora, od poslijepodneva 20. studenoga 1991. do ranog jutra idućeg dana ozljeđivao i ubijao zarobljenike na Ovčari.

Ćirić je tijekom sudskog procesa odbacio navode optužnice koja ga tereti za ratne zločine, fizičko zlostavljanje i strijeljanje zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara, rekavši da se ne osjeća krivim.

Tijekom suđenja priznao je da je kao dragovoljac boravio na vukovarskom ratištu, ali na Petrovoj gori, no zanijekao je da je bio na Ovčari, ustvrdivši da ni ne zna gdje se ona nalazi i da "nikad nije bio tamo". Svjedoke tužiteljstva u dokaznom postupku nazivao je "smećem", ali je, navodeći nadimke nekolicine njih, ipak potvrdio da ih poznaje.

Za ubojstva više od 200 hrvatskih civila na farmi Ovčara kod Vukovara 1991. Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije dosad je pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu otvorilo ukupno tri kaznena predmeta i podignulo optužnice protiv 20 okrivljenika. Njih 15 pravomoćno je osuđeno na ukupno 207 godina zatvora, a petorica su oslobođena optužbi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter