Beograd: 180 privedenih, više od 20 ozlijedenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 20 osoba, medu kojima su i policajci, ozlijedeno je, a više od 180 privedeno je sinoc u Beogradu u neredima koje je izazvala grupa od tridesetak mladica u vrijeme prosvjeda u centru grada. Prosvjed je organizirala Srpska radikalna stranka u povodu uhicenja generala Ratka Mladica, a buduci da je skup ocijenjen kao "visoko rizican" angažirano je oko 3.000 policajca.

Na ulicama srbijanske prijestolnice su samo sat i pol nakon pocetka okupljanja Mladicevih pristaša zapoceli incidenti a pokušale su ih sprijeciti jace policijske snage, ukljucujuci i konjicke postrojbe. Prve carke i neredi poceli su koju minutu nakon 20,30 sati, a oko 20,45 grupa maskiranih huligana napala je policiju kamenjem i bocama.

Izgrednici i policija sukobili su se nedaleko od Predsjedništva Srbije buduci da su huligani krenuli ka veleposlanstvima Turske i SAD.

Sukobi su se ubrzo, uprkos apelima organizatora, nastavili i na raskrižju dvije centralne gradske ulice - Bulevara kralja Aleksandra i Kneza Miloša. Prometnice su blokirane jer su izgrednici izgurali kontejnere, a neredi su se sa platoa ispred Skupštine proširili na Terazije, ispred hotela "Moskva" i nekoliko okolnih ulica. U rasturanju grupa huligana angažirane su i snage Žandarmerije a uništeno je na desetine izloga i prozora na zgradama državnih institucija.

Zbog sukoba sa policijom miting je prekinut oko 21 sat porukom: "Živio Ratko Mladic".

Inace, tijekom prosvjeda euforiju je potaknuo govor Mladicevog sina Darka i pojavljivanje Šešeljevog sina Vladimira koji je procitao pismo svog oca iz Den Haaga u kojem taj optuženik traži smjenu predsjednika Srbije. Na bini, gdje su bile i Jadranka Šešelj i Mladiceva supruga Bosiljka, Mladicev sin Darko je rekao kroz suze da "danas u Beogradu leži covjek koji je sprijecio novi genocid u Jasenovcu", i da to "nije samo njegov i otac njegove pokojne sestre, vec i svih onih koji nisu ubijeni i baceni u logore".

Inace, okupljeni su nosili zastave SRS-a i Srbije, kao i cetnicka obilježja te slike haških optuženika Mladica, Radovana Karadžica i Vojislava Šešelja. (B. O. I.)


Podijeli: Facebook Twiter