Benzinska crpka postala društveni centar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Benzinska stanica u okolici Montreala koju je 1969. projektirao Mies van der Rohe, dobila je novo lice i posve novu funkciju, prenamijenjena je u društveni centar za mladež i umirovljenike. Kanadski ured FABG renovirao je Miesovu benzinsku crpku koja je zamišljena kao prototip stanice za tvrtku Standard Oil sacuvavši sve vrijednosti Miesove arhitekture i istodobno aktivno istražujuci nove nacine korištenja u suvremenom kontekstu.



Stanica se sastoji od dva staklena volumena u kojima su se nalazile trgovine i uredi zaposlenika, što je kasnije modificirano u praonicu automobila. Izmedu njih nalazili su se otvoreni prostori s benzinskim pumpama. Cijela struktura nadsvodena je širokim celicnim krovom.

Arhitekti su uklonili staklene plohe, kao i sve intervencije dodane nakon 1969., obojili celicni krov, a geotermalni izvori koji su se nalazili ispod asfalta kao mjesta pumpi, ugašeni su i zamijenjeni simbolicnim celicnim kvadratnim volumenima.



Stakleni paviljoni su postupno reprogramirani: veci volumen namijenjen je kao umirovljenicki centar za druženje i mali restoran, dok je pokrajnji manji volumen predviden za glazbene dogadaje mladeži.

U paviljone su dodana posve nova rasvjetna tijela - neonske lampe, kao autorska intervencija ureda FABG, kako bi se maksimalno vizualno unificirao izgled centra.

Pogledaj.to


Podijeli: Facebook Twiter