Benzin ipak nece poskupjeti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suprotno od vecerašnjih, pogrešnih televizijskih najava novog poskupljenja goriva, Inine cijene derivata od ponoci se nece promijeniti. Kako doznajemo, medijske najave poskupljenja od 20 do cak 30 lipa po litri nisu nove Inine cijene, vec maksimalno dozvoljene cijene, koje odobrava Ministarstvo gospodarstva.

Ono, naime, svaka dva tjedna na bazi formule za izracun derivata donosi nove, najviše moguce cijene koje Ina smije "pustiti" na svoje benzinske postaje. I iako su se te cijene, po izracunu Ministarstva, još više približile iznosu od deset kuna po litri, Ina je odlucila da ovaj put cijene nece uopce mijenjati.

Kako je veceras poruceno iz Ine, cijene, kad su Inine benzinske postaje u pitanju, ostaju na starim iznosima, no u Ini ne znaju kako ce se ponašati drugi distributeri, ostale kompanije, odnosno njihova konkurencija.

Prema najnovijem izracunu Ministarstva gospodarstva, po kojem opcenito državi iz svake litre derivata ostane više od polovica cijene, najkorištenije gorivo, Eurosuper 95, sada bi, umjesto 9,31, smjelo koštati 9,57 kuna, a Ina je imala i odriješene ruke da Eurosuper 98 poskupi s 9,72 na 9,94 kune, što ovaj put nije ucinila.

Eurodizel je, prema racunici Ministarstva, mogao poskupjeti najviše, s 8,57 na  cak 8,87 kuna, a lož-ulje s 5,44 na 5,60 kuna. Te su cijene mnogobrojni mediji prenijeli kao nove cijene derivata, no kako demantiraju iz Ine, do poskupljenja nije došlo. Zbog cega, unatoc odobrenju Ministarstva gospodarstva, nisu išli na nove cijene, u Ini zasad ne otkrivaju.


Podijeli: Facebook Twiter