Benzin i do 24 lipe skuplji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve vrste naftnih derivata od ponoci ce se prodavati po višim cijenama, a poskupljenje ce se kretati od 8 lipa po litri u slucaju plavog dizela pa do 24 lipe koliko bi poskupio motorni benzin sa 100 oktana, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je poslijepodne objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 6. do 19. rujna.

Primijene li naftne kompanije najviše cijene koje utvrdi Ministarstvo, a u pravilu to cine, cijena najprodavanijeg motornog benzina, eurosupera BS 95 od ponoci ce iznositi 9,87 kuna po litri, što je 22 lipe više od dosadašnjih 9,65 kuna.

Uz porast za 22 kune po litri, najviša maloprodajna cijena eurosupera BS 98 bit ce iznad deset kuna i iznosit ce 10,17 kuna (do sada 9,95 kuna), a najviša cijena eurosupera BS 100 može biti 10,38 kuna, što je 24 lipe više od dosadašnjih 10,14 kuna. Ministarstvo je najvišu cijenu eurodizela BS utvrdilo na 9,10 kuna, što je 13 lipa više od dosadašnjih 8,97 kuna.

Najviša cijena obicnog dizela od ponoci može biti 8,78 kuna, što je 17 lipa po litri više od dosadašnjih 8,61 kunu.

Plinska (loživa) ulja od sutra ce se prodavati po 10, odnosno 11 lipa višoj cijeni od dosadašnje, jer je Ministarstvo najvišu cijenu plinskog (loživog) ulja s oznakom euro utvrdilo na 6,56 kuna (do sada 6,46 kuna), a obicnog loživog ulja na 6,36 kuna (do sada 6,25 kuna).

Najviša cijena plavog dizela u iduca dva tjedna može biti 5,58 kuna po litri, što je 8 lipa više od dosadašnjih 5,50 kuna.

Prema Pravilniku o utvrdivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, cijene naftnih derivata mogu se mijenjati svaka dva tjedna, a korekcija ponajviše ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tecaju americkog dolara.

U protekla dva tjedna, kako se doznaje, kotacije svih naftnih derivata na mediteranskom tržištu su porasle i do 4,9 posto, dok je tecaj dolara u odnosu na kunu neznatno oslabio, za 0,4 posto.

Pravilnikom je uredeno da maksimalno dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene pojedinog naftnog derivata naviše ili naniže na dan obracuna u odnosu na važecu najvišu maloprodajnu cijenu iznosi 3 posto.

Prema Pravilniku, Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak obracunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata koje ce vrijediti iducih 14 dana, a tijekom ta dva tjedna naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti vece od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.

Od tog pravila izuzete su benzinske postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje imaju mogucnost izravne opskrbe plovila gorivom za koje naftne kompanije slobodno odreduju cijene derivata, osim za plavi dizel koji je izuzet od slobodnog formiranja cijene.

Vecina naftnih kompanija vec neko vrijeme koristi mogucnost tih diferenciranih cijena i na svojim postajama na autocestama ima nešto više cijene nego na ostalim postajama.


Podijeli: Facebook Twiter